Боян Стефанов: Стратегическият проблем е разделението на „фили“ и „фоби“

Боян Стефанов от Младежкия консервативен клуб
Снимка: Таня Величкова, БНР

Разделението на „фили“ и „фоби“ е стратегическият проблем, заяви пред БНР Боян Стефанов, председател на Младежкия консервативен клуб. Той е категоричен, че в българското общество съществува такова разделение от десетилетия.

„Задържането или пускането под гаранция на Николай Малинов, викането на разпит на Юрий Борисов е по-скоро връх на някакъв айсберг. Аз не ги съдя и не мога да соча с пръст тези двама господа. Независимо от тяхната невинност или вина, съм убеден, че в България има немалка група граждани, които къде по емоция, къде водени от някакво релативизиране на отношенията България - Запада, България - Русия, къде може би от материален интерес – видимо е, че в България има русофилски сегмент, но тази русофилия не е просто повърхностна и добронамерена привързаност към Русия, а е склонност в по-мекия случай руският интерес да се разглежда като неразривно свързан с българския, до по-крайната му форма - с пренебрегване на българския интерес в полза на руския. Ако има такъм симптом в България, то това наистина е опасно“, коментира Стефанов.

За него изказвания като тези на руските политици са крайно неприемливи.  

Изострянето на тона между София и Москва става на фона на предстоящото през октомври посещение в Москва на министър Екатерина Захариева, подчерта в предаването „Преди всички“ кореспондентът на БНР в руската столица Ангел Григоров.

Според Боян Стефанов ако тази визита се състои, то тя няма да е лека.

„България ще бъде в такава роля, в каквато до голяма степен сама се постави. Ние трябва да направим всичко възможно да не бъдем тази пешка или пионка в ръцете на един или друг“, каза той.

За реакцията на посолството на САЩ по разследването за шпионаж

По повод изявлението на посолството на САЩ в България, че са запознати „с разследването на българските правоприлагащи органи по предполагаем случай на шпионаж“ и че „САЩ изцяло подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от злонамерено влияние“, Боян Стефанов каза:

„Американската дипломация по някакъв начин морално оправдава тези разследвания и обвинения. От гледна точка на българския интерес е абсолютно излишно САЩ да го правят, защото това е български вътрешен въпрос. Това, което американците са направили, не ни е от особена полза. Може би единствено показва някакво сплотяване на лагера, в който сме. България трябва да отстоява, че това е въпрос на нейна суверенна територия и който тя ще разреши“.

Стефанов изказа мнение още, че реакцията на външния ни министър за руската изложба е била адекватна.

Обобщението на Ангел Григоров за реакциите в Москва след шпионския скандал и коментара на Боян Стефанов може да чуете в звуковите файлове.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33