Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Стефанов: Стратегическият проблем е разделението на „фили“ и „фоби“

Боян Стефанов от Младежкия консервативен клуб
Снимка: Таня Величкова, БНР

Разделението на „фили“ и „фоби“ е стратегическият проблем, заяви пред БНР Боян Стефанов, председател на Младежкия консервативен клуб. Той е категоричен, че в българското общество съществува такова разделение от десетилетия.

„Задържането или пускането под гаранция на Николай Малинов, викането на разпит на Юрий Борисов е по-скоро връх на някакъв айсберг. Аз не ги съдя и не мога да соча с пръст тези двама господа. Независимо от тяхната невинност или вина, съм убеден, че в България има немалка група граждани, които къде по емоция, къде водени от някакво релативизиране на отношенията България - Запада, България - Русия, къде може би от материален интерес – видимо е, че в България има русофилски сегмент, но тази русофилия не е просто повърхностна и добронамерена привързаност към Русия, а е склонност в по-мекия случай руският интерес да се разглежда като неразривно свързан с българския, до по-крайната му форма - с пренебрегване на българския интерес в полза на руския. Ако има такъм симптом в България, то това наистина е опасно“, коментира Стефанов.

За него изказвания като тези на руските политици са крайно неприемливи.  

Изострянето на тона между София и Москва става на фона на предстоящото през октомври посещение в Москва на министър Екатерина Захариева, подчерта в предаването „Преди всички“ кореспондентът на БНР в руската столица Ангел Григоров.

Според Боян Стефанов ако тази визита се състои, то тя няма да е лека.

„България ще бъде в такава роля, в каквато до голяма степен сама се постави. Ние трябва да направим всичко възможно да не бъдем тази пешка или пионка в ръцете на един или друг“, каза той.

За реакцията на посолството на САЩ по разследването за шпионаж

По повод изявлението на посолството на САЩ в България, че са запознати „с разследването на българските правоприлагащи органи по предполагаем случай на шпионаж“ и че „САЩ изцяло подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от злонамерено влияние“, Боян Стефанов каза:

„Американската дипломация по някакъв начин морално оправдава тези разследвания и обвинения. От гледна точка на българския интерес е абсолютно излишно САЩ да го правят, защото това е български вътрешен въпрос. Това, което американците са направили, не ни е от особена полза. Може би единствено показва някакво сплотяване на лагера, в който сме. България трябва да отстоява, че това е въпрос на нейна суверенна територия и който тя ще разреши“.

Стефанов изказа мнение още, че реакцията на външния ни министър за руската изложба е била адекватна.

Обобщението на Ангел Григоров за реакциите в Москва след шпионския скандал и коментара на Боян Стефанов може да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Орел, рак и щука викат Неволята, пристига Трети Украински фронт

Моята учителка по история преди 30 и нещо години ми завеща следното знание - успешните преврати в нашата история са само на девето и деветнайсто число! На 9 юни тази година сме на избори. Ще се опитаме да връчим цялата власт на Борисов и Пеевски, те ще съберат каквото се отрони от ПП-ДБ, ще ги направят присъдружници и най-накрая ще..

публикувано на 14.04.24 в 12:37
Празнично украсеният градски площад във Враца

Паун с деветметрова опашка краси Враца за Великден

Фигура на паун с 9-метрова опашка от свежи цветя е в центъра на празнично украсения градски площад във Враца . Неслучайно е избран паун, защото той е раннохристиянски символ на безсмъртната душа и възкресението. Враца вече е пременена в празнични одежди за Великден и предхождащата го Цветница. Украса има на много места в града,..

публикувано на 14.04.24 в 10:35

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Холивуд пак мрази Тръмп

Невротичният кошер от истерични активисти, който понякога наричаме и „световна развлекателна индустрия“, няма търпение отново да се включи в предизборната кампания за президент на САЩ. В холивудския сюжет има един истински и много зъл злодей – Доналд Тръмп . Така беше през 2016 година, когато Хилъри Клинтън бе обожествявана от шоубизнес..

публикувано на 13.04.24 в 13:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Скандалът „Митници“ сложи точка на проекта ПП

Когато говорим за корупция, следва да кажем най-общо, че става дума за злоупотреба с политическа, административна и законодателна власт за лична изгода и чрез нанасяне на вреда на обществения и общодържавен интерес в полза на частно обогатяване. Скандалът, който се разрази около контрабандните канали, Живко Коцев и агенция „Митници“, е..

публикувано на 13.04.24 в 12:35