"Сподели Нощта" е мотото на Нощ Пловдив 2019

Доброволците на "Нощ" в Пловдив са вече на възрастта на арт инициативата, коятто прави четиринадесетото си издание

Веселина Сариева
Снимка: БГНЕС

14-тото издание на арт инициативата „Нощ“, която започна навремето като „Нощ на музеите и галериите“, се вписва хармонично в артистичната програма на Пловдив Европейска столица на културата 2019. 
„Както и Седмицата на съвременното изкуство, „Нощ“-та е едно от събитията, които са важни за Пловдив. Нямаме тази история като Седмица на съвременното изкуство, малко по-младо събитие сме, но все пак нашите доброволци са на годините на „Нощ“-та, така че е доста симпатично това случване, културно, в града“, отбеляза галеристът Веселина Сариева.

Куратор на базовата концепция на тазгодишната „Нощ“ е Владия Михайлова, а надсловът на програмата е „Общо място“. 

"Нощ"-та се опитва да даде на всекиго негово място и възможност да начертае своя собствена карта измежду 130-те събития в тазгодишната програма, уточни Веселина Сариева.

Най-дългата "НОЩ" на Пловдив  ще продължи цели  три вечери – 13, 14, 15 септември, под мотото ОБЩО МЯСТО

Програмата през 2019-та ще бъде разпределена по традиция в тематични подпрограми:

МУЗЕИ, ГАЛЕРИИ, АТЕЛИЕТА – за първи път ателиетата са акцентирани като равностойна част от програмата, за да може публиката да надникне свободно в тези специфични работни пространства на изкуството. ГРАД И КУЛТУРА представя културното съдържание на читалаища, театри, библиотеки, общностни и/или религиозни центрове, културни домове, кинозали. KЛУБ И МУЗИКА представя алтернативните клубни пространства в града. ПУБЛИЧНИ ПРОСТРАНСТВА работи за развитието на културната карта на Пловдив като представя артистични проекти в открити публични пространства. МАЛКАТА НОЩ по традиция включва събития за най-младата и будна аудитория.

ОТВОРЕНИ ИЗКУСТВА: ОБЩО МЯСТО представя специална селекция на артистични проекти, които организаторите в партньорство с някой от най-активните международни културни институти и посолства подготвят специално за публиката на НОЩта Тази година програмата се разширява като представя събития и в останалите подпрограми на НОЩта.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Чухов: Успявам да постигна свобода от наложените схеми

Петър Чухов представя в „Сценична треска“ последната си книга „Достатъчно дълго“. С пословичното си чувство за хумор поставя началото на нови литературни форми: пиесказ и разказеса. На задната корица четем: „Авторът на тази книга пише поезия, проза и (псевдо)драматургия. Свири. Пие бира. Останалото са незначителни подробности“.   Тези..

публикувано на 16.10.19 в 17:58

Премиера на „Три сестри“ на сцената на театър НАТФИЗ

На 18 октомври от 19 часа на сцената на театър НАТФИЗ настоящи и завършили възпитаници на академията ще играят премиерно класиката на Антон Чехов „Три сестри“. Спектакълът е спечелил проектна програма на НАТФИЗ в категория „Млад режисьор“, която е съвсем нова. За първи път тази година академията продуцира проектна конкурсна програма,..

публикувано на 16.10.19 в 15:02
Сцена от постановката „Патиланци“

С нов облик мюзикълът „Патиланци“ се обръща към днешните деца

Една история за малчугани, кучета и баба Цоцолана ще представи на сцената си днес Великотърновският музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“. От 10 часа тази сутрин е премиерата на детския мюзикъл „Патиланци“ от Александър Йосифов, създаден по мотиви от Ран Босилек и либретото на Банчо Банов. Живели някога баба - разбира се, Цоцолана,..

публикувано на 16.10.19 в 09:43

Бюст на Невена Коканова ще бъде поставен във фоайето на театъра в Дупница

Бюст на актрисата Невена Коканова ще бъде поставен във фоайето на дупнишкия театрален салон, който носи името нейното име, съобщиха от общината. Автор на композицията е скулпторът Ставри Калинов. Бюстът на обичаната в родния ѝ град актриса е замислен, финансиран и поръчан от група бизнесмени и активисти от града. Официалното откриване се..

публикувано на 15.10.19 в 21:59
Норвежкият престолонаследник Хаакон и съпругата му Мете-Марит на гарата във Франкфурт. Норвегия тази година е гостуваща страна на книжния панаир в германския град.

Започва книжният панаир във Франкфурт - най-големият в света

Започва най-големият книжен панаир в света, този във Франкфурт. Гостуваща страна тази година е Норвегия. За откриването на панаира пристигна престолонаследникът Хаакон и съпругата му Мете-Марит. Двамата предприеха дълго пътуване с „литературен влак“, който тръгна в понеделник от Берлин и след спирки в Дюселдорф и Кьолн днес пристигна във..

публикувано на 15.10.19 в 18:41
Фенове на Хари Потър празнуват пред верига книжарници излизането на поредното заглавие.

Навършват се 20 години от издаването на първата книга за Хари Потър у нас

С тържества в продължение на една година ще бъде отбелязана годишнината от излизането у нас на първата книга от известната поредица на английската писателка Джоан Роулинг за Хари Потър. Книгата се появява в книжарниците на 13 ноември 2000 г. Организаторът на честванията Милена Димитрова съобщи пред „Хоризонт“, че специално за празника на 13..

публикувано на 14.10.19 в 16:48

Албанският "AJS Quartet" представя джаз с етно елементи

Тази година на два пъти се случи да се срещна с музикантите от албанската джаз формация  "AJS Quartet". Първият път беше на международния джаз фестивала "Nisville" в сръбския град Ниш, вторият път на международния джаз фестивал "Petrovac Jazz Fest" в Черна гора. От своя страна пианистът на квартета- Гент Руши организира "Tirana International Jazz and..

публикувано на 14.10.19 в 14:03