"Сподели Нощта" е мотото на Нощ Пловдив 2019

Доброволците на "Нощ" в Пловдив са вече на възрастта на арт инициативата, коятто прави четиринадесетото си издание

Веселина Сариева
Снимка: БГНЕС

14-тото издание на арт инициативата „Нощ“, която започна навремето като „Нощ на музеите и галериите“, се вписва хармонично в артистичната програма на Пловдив Европейска столица на културата 2019. 
„Както и Седмицата на съвременното изкуство, „Нощ“-та е едно от събитията, които са важни за Пловдив. Нямаме тази история като Седмица на съвременното изкуство, малко по-младо събитие сме, но все пак нашите доброволци са на годините на „Нощ“-та, така че е доста симпатично това случване, културно, в града“, отбеляза галеристът Веселина Сариева.

Куратор на базовата концепция на тазгодишната „Нощ“ е Владия Михайлова, а надсловът на програмата е „Общо място“. 

"Нощ"-та се опитва да даде на всекиго негово място и възможност да начертае своя собствена карта измежду 130-те събития в тазгодишната програма, уточни Веселина Сариева.

Най-дългата "НОЩ" на Пловдив  ще продължи цели  три вечери – 13, 14, 15 септември, под мотото ОБЩО МЯСТО

Програмата през 2019-та ще бъде разпределена по традиция в тематични подпрограми:

МУЗЕИ, ГАЛЕРИИ, АТЕЛИЕТА – за първи път ателиетата са акцентирани като равностойна част от програмата, за да може публиката да надникне свободно в тези специфични работни пространства на изкуството. ГРАД И КУЛТУРА представя културното съдържание на читалаища, театри, библиотеки, общностни и/или религиозни центрове, културни домове, кинозали. KЛУБ И МУЗИКА представя алтернативните клубни пространства в града. ПУБЛИЧНИ ПРОСТРАНСТВА работи за развитието на културната карта на Пловдив като представя артистични проекти в открити публични пространства. МАЛКАТА НОЩ по традиция включва събития за най-младата и будна аудитория.

ОТВОРЕНИ ИЗКУСТВА: ОБЩО МЯСТО представя специална селекция на артистични проекти, които организаторите в партньорство с някой от най-активните международни културни институти и посолства подготвят специално за публиката на НОЩта Тази година програмата се разширява като представя събития и в останалите подпрограми на НОЩта.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ново издание на „Антихрист“ на Емилиян Станев

Един от големите романи на българската литература - „Антихрист“ на Емилиян Станев – има ново издание.  (изд. „Ентусиаст“). История, която възкресява драматичното средновековно минало на България и поставя въпроси, актуални и до днес. "Книга, която ни показва, че има нещо отвъд вярата, нещо свързано с човешката воля, с простия възглед за добро и..

публикувано на 18.09.19 в 15:19

Кино-литературният фестивал CineLibri ни прехвърля в петото измерение

Кино-литературният фестивал CineLibri стартира от 5 октомври. Мотото на това издание е "Петото измерение". CineLibri 2019 ще се проведе до 20 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора. Фестивалната програма в столицата предвижда 55 заглавия, повечето от които са премиерни за България, ексклузивни срещи,..

публикувано на 18.09.19 в 13:00

Жени, преживели насилие – новият проект на Възкресия Вихърова

"Сподели, за да разкажа" е проект на Фондация "Платформата НЕ". Той е симбиоза между театралния продукт "Премълчаното разказано" и сесия по "Playback theatre". Режисьор е доц. д-р Възкресия Вихърова.  Участват Добриела Попова, Яна Грозданова, Диана Спасова, Росица Гевренова. Водещ на сесията по Playbacк theatre е гл.ас д-р Антоанета Петрова..

публикувано на 18.09.19 в 12:38

В НХГ се открива фотоизложбата „Ехо от Балканите ХХ век: Портрети и звуци от България“

Тази вечер в Националната художествена галерия се открива документалната фотоизложба „Ехо от Балканите ХХ век: Портрети и звуци от България“. Тя включва 73 фотографии от 7 балкански държави на американския етнограф Мартин Кейниг.  Най-много са снимките от България. Албумът е допълнен от два аудиодиска с автентичен фолклор. Изложбата е по..

публикувано на 18.09.19 в 08:46

Аудиовизуално представление за празника на София

С аудиовизуално представление, създадено специално за деня на София, ще се чества 17 септември тази година. Музика на живо, вълшебни гласове, модерно звучене, VJ шоу и 3D мапинг - всичко това ни очаква в празничния спектакъл „София градски вибрации - 140 удара в минута“. Шоуто ще бъде проведено на площад „Княз Александър I“ и ще бъде отворено за..

публикувано на 17.09.19 в 17:44

Фиеста на духови оркестри и мажоретки започва в Плевен

Фиеста на духови оркестри ще създава настроение на жителите на Плевен. Започва фестивал, в който ще участват 11 духови оркестри и мажоретни състави от България и Украйна. Всяка фестивална вечер ще започва с дефиле по централните пешеходни улици на града. Първото е тази вечер от 18,30 ч. За втори път община Плевен организира Брас бенд фест „От..

публикувано на 17.09.19 в 16:39

Uros Peric за участието си в международния джаз фестивала "Petrovac Jazz Fest"

Словенския музикант Урош Перич е добре познат на почитателите на джаз музиката от неколкократните си гостувания в София и в Банско. На 13-тото издание на „Петровац джаз фест“, който се проведе в Будва и Петровац от 30-ти август до 9-ти септември, Урош Перич изнесе финалния концерт. Това беше и първото гостуване за популярния словенски музикант..

публикувано на 17.09.19 в 14:57