Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Няма смелост в политиците да защитават българските интереси срещу руско посегателство

Огнян Минчев
Снимка: БГНЕС

"Няма смелост в политическата ни класа категорично да защитава българските интереси срещу руско посегателство. Много, много рядко в България управляващите си позволяват да говорят за Русия или да предприемат мерки по отношение на Русия, които са свързани с подобен тип квалификации, каквито днес срещаме". Това каза в предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" политологът Огнян Минчев - председател на УС на "Прозрачност без граници", във връзка с разразилия се през последните дни шпионски скандал. Според него, ако се търсят само дивиденти за предстоящите местни избори, това не би могло да се случи.

"Ако акцията се основава на реална заплаха, това е реалната заплаха на подготвяне на сериозен удар срещу настоящото статукво в България", заяви още Минчев.

Минчев коментира и интерпретацията на скандала през хипотезата за натиск от евроатлантическите ни партньори с цел да бъдат предотвратени хибридните атаки срещу България, идващи от Русия:

"Ако това беше обяснението на нещата, нямаше да се разиграва на равнището на Николай Малинов, Ваня Добрева и т.н. В България има много по-сериозни фактори, които гарантират руското влияние в българските икономика и политика и във вземането на институционалните решения. Ако имаше такъв натиск, той нямаше сигурно да остави без последствие и видимите лобисти на руските интереси в България. В парламента можем да посочим лидери на партии, вземащи позиции, пряко подкрепящи интересите на Русия и в ущърб на българските интереси - и по отношение на самолетите Ф-16, и по отношение на "Белене".

Политологът изтъкна, че скандалът е в развитие и това, което предстои да видим, ще бъде по-значимо от това, което сме видели. 

Интервюто на Лъчезар Цветков с Огнян Минчев в ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи новината за забраната на изслушване в парламента.

И руският бизнесмен Константин Малофеев с 10-годишна забрана за влизане в България

Държавата е наложила 10-годишна забрана за влизане в България и на руския бизнесмен Константин Малофеев във връзка с разследването по шпионския скандал. Това съобщи по време на изслушване в Народното събрание главният прокурор Сотир Цацаров...

публикувано на 11.09.19 в 14:02

Адвокатът на Цветан Василев отхвърли връзка на банкера с шпионския скандал

„Поредната инсинуация на прокуратурата“ нарече адвокатът на Цветан Василев - Лазар Карадалиев, свързването на банкера с обвинения в шпионаж Николай Малинов: „Както винаги повдигат едни бутафорни обвинения и след това естествено ние не знаем с..

публикувано на 11.09.19 в 13:13
На язовир ,,Копринка,, край Казанлък, се провежда ежегоден национален събор на приятелите на Русия.

За шпионския скандал и националната сигурност

"БСП трябва да внесе в парламента искане за вот на недоверие към правителството за неговата външна политика и политика на сигурност". Това заяви пред БНР проф. Захари Захариев – председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД...

публикувано на 11.09.19 в 13:08
Корнелия Нинова

Нинова за срещата с Решетников: Нямам представа кой на кого какви телефони е давал

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира днес допълнителните твърдения около шпионския скандал затова даван ли е телефонът ѝ за връзка с Леонид Решетников. Тази сутрин пред медиите председателят на сдружение „Русофили“ Николай Малинов заяви, че е..

публикувано на 11.09.19 в 12:45
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев и Кирил Петков

Асен Василев: Внесохме искане за оставката на председателя на Народното събрание

Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание, съобщи пред журналисти в Пазарджик съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев.  Той уточни, че искането, освен от депутати от ПП-ДБ, е подписано и от народни..

публикувано на 24.04.24 в 20:10
Румен Радев

Радев: Партиите, които уж воюват с Путин, внасят масово руски газ през посредници

През миналата година България е внесла 1,7 милиарда кубика руски газ и затова капацитетът по 13-годишния договор между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" за доставка на втечнен природен газ, остава неизползван. Това заяви президентът Румен Радев:..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Проучване: 11% одобряват увеличаването на вноските за пенсия

Българите искат по-високи пенсии, но без да се увеличават вноските и възрастта за пенсиониране, а с по-добра събираемост. Това сочи изследване на парламента, което беше представено в социалната комисия.  70% искат нова реформа на пенсионната система...

публикувано на 24.04.24 в 19:43

Т. нар. украинска помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации...

публикувано на 24.04.24 в 19:36
Стоил Алипиев

КЗП е наложила санкции за близо 600 000 лева от януари 2023 г. до края на март 2024 г.

От януари 2023 година до края на март тази година Комисията за защита на потребителите е наложила санкции за близо 600 000 лева, събрани са над 353 000 лева, от които около 10% - с помощта на НАП. Това съобщи председателят на комисията Стоил..

публикувано на 24.04.24 в 19:29

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическа партия

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическата партия "Спартанци". Депутатите се разследват за подвеждане на избирателите. Депутатите на партията се разследват по обвинение, че са подвели избирателите на парламентарния вот и реално..

публикувано на 24.04.24 в 19:23

Протест на БОЕЦ пред МВР

Протест, организиран от гражданско движение БОЕЦ, с искане за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, се провежда пред сградата на МВР в центъра на София. Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи Причината за..

публикувано на 24.04.24 в 18:56