Карина Ангелиева: Често първо науката влиза там, където политиката и икономиката не могат

Карина Ангелиева
Снимка: Ани Петрова

31-вият Европейски конкурс за млади учени ще се проведе в България на 13-и септември. Форумът, в който ще участват 39 държави, е финансиран от Европейската комисия. Пред БНР Карина Ангелиева, зам.-министър на образованието, заяви, че поверяването на домакинството на това световно събитие на България е признание за страната ни. Тя уточни, че въпреки световното участие конкурсът е европейски, защото следва ценностите и принципите, заложени в Договора за функциониране на Европейския съюз и в рамковата програма на ЕС за наука и иновации "Хоризонт".

"Форматът на конкурса много се разшири, тъй като една от политиките на ЕС в областта на науката и иновациите е именно отварянето към света. Един от най-добрите формати за такова международно сътрудничество и разчупване на леда с други държави и региони в света са подобен тип научни форуми. Говорим за научна дипломация", обясни зам.-министър Ангелиева и добави, че много пъти първо науката влиза някъде, "където не може икономиката или политиката да влезе".

Участници в конкурса са деца, които най-вероятно ще поемат по пътя на професията учен, каза още тя в предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" и коментира, че в последните години това е бутикова професия в цял свят: "Има огромен недостиг на изследователи, защото през последните 20-30 години никой не инвестираше в тази професия. Дигиталната трансформация, пред която сме изправени сега, поставя едно ново условие и един нов натиск върху обществото - това е необходимостта от много високотехнологични кадри, във всякакви аспекти на икономиката и обществото".

Повече от 100 хиляди места за учени стоят свободни в ЕС, посочи Ангелиева. 

Зам.-министърката на образованието коментира и усилията на държавата за създаване на връзка между образованието и бизнеса. Според нея този диалог е можело да започне по-рано, но след 89-а година обществото е имало други по-належащи обстоятелства, с които е трябвало да се справя спешно.

По думите ѝ и държавата, и бизнесът, и образователните институции, и родителите виждат, че трябва да се работи заедно и да се вкарват нови елементи в образованието. Това, което липсва в този диалог, според нея, е, че партньорите в този кръг трябва да разберат, че трябва заедно да вършат общата си работа. Тя изрази очакване бизнесът да бъде по-динамичен и да помага на образованието, защото в бъдеще ще има много нови професии.   

Интервюто на Лъчезар Цветков с Карина Ангелиева в ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.