Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската организация на БСП подкрепи кандидатурата на Мая Манолова за кмет на столицата

| обновено на 11.09.19 в 20:29
Калоян Паргов
Снимка: БГНЕС

БСП подкрепя кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София, реши градската конференция на партията след като останалите 17 кандидати за номинацията на партията си направиха самоотвод.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че следващата седмица ще проведе среща с Мая Манолова, за да обсъдят общи политики за столицата.

"Политика по местни данъци и такси - ще се увеличават ли местните данъци и такси. Защото нашето мнение, залегнало в платформата, е те да не се увеличават. Политика по отношение на чистотата на София - поетапно тя да се възложи на общинско дружество, а не постоянно всичко да се дава на концесия - също наша на партията, трайна позиция по отношение на комуналните услуги. Достъпна среда на хора с увреждания - какво ще се прави по този въпрос в столицата. Благоустрояването, градоустройствената среда на крайните квартали. Все важни неща, които вярвам, че и Мая Манолова припознава като свои бъдещи ангажименти", каза Нинова. 

18 кандидати за кметове бяха предложени. 16 от тях са си направили самоотводи. 13-ата конференция на Софийската градска организация на БСП разгледа останалите две - на арх. Борислав Борисов и Мая Манолова. Това доведе до единодушната подкрепа на кандидатурата на Манолова, която беше подкрепена от 142 делегати от общо 144.

„Днес сме решили. Няма начин това решение да бъде променено. Трябва да намерим общите политики и вярвам, че с Манолова се движим в една посока. Имаме единодушие по отношение на местните данъци и такси те да не се увеличават. Почистването на града да се извършва от общинско дружество“, коментира Нинова.

По-рано председателят на БСП-София Калоян Паргов отчете, че социалистите се нуждаят от символна победа в столицата. Но за да се случи това, кандидатът трябва да бъде надпартиен. Такава е номинацията на Мая Манолова.

"Нов кмет без ново мнозинство е обречен на неуспех и провал. Сигурен съм, че и самата Манолова си дава вече сметка за това", каза Паргов.

Той заяви, че единствената възможност да бъде нанесен удар на ГЕРБ е чрез бившия омбудсман. В защита на тази тема Паргов заяви, че кандидатурата на Манолова ще предизвика широка подкрепа, а не тяснопартийна.

"На нас ни трябва кандидатура с широка подкрепа, а не тяснопартийна. Убеден съм, че никой в тази зала няма съмнение, че единствената възможност, с която можем да нанесем този решаващ удар на ГЕРБ в София, е кандидатурата на Мая Манолова. 30 години не успяхме да направим пробив в столицата. Трябва да си направим изводите от досегашния опит и да покажем, че сме си научили урока, а Манолова има потенциал да мобилизира избиратели, които досега не са ни подкрепяли".

Заседанието на социалистите трябва да определи и предизборната платформа за местните избори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.