Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

"Правителството раздаде несъществуващи 1 милиард лева", пише в заглавие на първата си страница вестник "Сега". Изданието коментира, че "тол системата и плащането за изминато разстояние на тежките камиони все още са в бъдеще време, но управляващите вече разпределят очакваните приходи от нея. 

 Миналата сряда министрите определиха крупната сума от около 550 млн. лв. за ремонт на шосета и за изграждане на нови отсечки. 7 дни по-късно правителството реши да отпусне нови близо 420 млн. лв. за изграждане на пътища в Северозападна България", допълва в публикацията си "Сега".

 Вестник "Дума" пише, че "ден след "шпионския" скандал властта е изпаднала в истерия" преди местните избори. Тя се изразява в заплахи срещу кандидат-кмет на София и нелеп заговор за преврат, уточнява изданието. Вестникът обчснява, че в проправителствени сайтове са се появили заплахи към кандидата на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов. В публикацията се призовава той да се оттегли от кампанията, в противен случай ще бъдат изнесени нови снимки, унижаващи приятелката му. Измислен заговор за преврат, организиран от Десислава Иванчева, също беше част от столичния пейзаж, посочва още "Дума".

 "През 2020 година трябва да започне наблюдение и на сайтовете. Брюксел ще даде алгоритъм за наблюдението в интернет през ноември". Това заявява в интервю за "24 часа" членът на СЕМ - Бетина Жотева по повод публикуваните порнографски снимки на приятелката на кандидата за столичен кмет на "Демократична България" архитект Борислав Игнатов. По думите й обаче, когато сайт пуска такива снимки, това е въпрос на морал и няма регулация за това, допълва изданието.

 "Глобиха 1173 семейства на деца кръшкачи от час", съобщава "Монитор". Актовете са наложени от общините на семейства заради деца, които не посещават или не са записани в предучилищна и в училище. Издадени са и 509 наказателни постановления. Градоначалниците имат право да съставят актове за административно нарушение в размер от 50 до 150 лв. на родителите, които не са осигурили присъствието на малчуганите в образователна институция, уточнява изданието. 

 "Ядем златни вносни домати", пише "Труд". Вестникът уточнява, че през миналата година българите са изяли над 88 хиляди тона домати чуждо производство. С 18% расте вносът на този продукт у нас годишно за последните 5 години. Това показват данните на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. 

 В същото време, въпреки ниската цена на доматите в чужбина, у нас те се продават в пъти по-скъпо. В Турция например, откъдето идват основните количества, в последните седмици на август цените са паднали до около 44 стотинки за килограм. У нас на едро цената е е около 1,28 лева за килограм, посочва "Труд".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СГП предлага законодателни промени заради тежки катастрофи с пияни и дрогирани шофьори

Заради множеството случаи на тежки катастрофи, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори, със загинали или тежко пострадали, Софийската градска прокуратура предлага серия от законодателни изменения.  Сред тях са увеличаване на срока на мерките "задържане под стража" и "домашен арест" от два месеца на осем месеца и възможност за събиране на трафични данни..

публикувано на 19.04.24 в 17:03

Кабинетът одобри 22 програми за развитие на образованието за общо 231 млн. лв.

Служебното правителството одобри 22 национални програми за развитие на образованието с общ бюджет 231 милиона лева.  Две от тях са нови - "Безопасност на движението по пътищата" и "Без агресия за сигурна образователна среда". Част от останалите програми включват подобряване на компетентността на ученици и учители, кариерно ориентиране,..

публикувано на 19.04.24 в 16:58
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл потвърди, че някои ведомствени служители имат забрана за пътуване

Кремъл потвърди, че служителите в някои държавни ведомства в Русия имат забрана за пътуване, а в други ведомства се изисква хората да уведомят за плановете си да заминат в чужбина. В четвъртък агенция Ройтерс съобщи, че Русия затруднява пътуванията в чужбина за някои служители поради опасения, че чужди сили могат да се опитат да получат достъп..

публикувано на 19.04.24 в 16:54

Общината в Кюстендил отдава жилища на медик от града и лекарка от Босилеград

Общината в Кюстендил ще отдаде жилища на медик от града и лекарка от Босилеград (Сърбия), които вече работят в районната болница и живеят под наем. Докладната за отдаването е внесена за предстоящото заседание на Общинския съвет.  Лекарят от града е завършил наскоро, сега специализира хирургия и живее под наем. Често му се налага да пътува и до..

публикувано на 19.04.24 в 16:52

Лавров: Казахме на израелците, че Иран не желае ескалация

Русия е дала ясно да се разбере на Израел, че Иран "не желае ескалация", заяви външният министър Сергей Лавров. "Имаше телефонни контакти между ръководствата на Русия и Иран, наши представители и израелците. По време на тези разговори много ясно заявихме на израелците, че Иран не желае ескалация", каза Лавров в радио интервю. От своя..

публикувано на 19.04.24 в 16:51
Централният площад в Ниш

В неделя премахват от Ниш неизбухнали през 1999 година снаряди на НАТО

Квартал в южния сръбски град Ниш ще бъде евакуиран в неделя заради премахването на неизбухнали снаряди на НАТО, открити в района, съобщиха от градския щаб за извънредни ситуации. "Специалните екипи за разминиране ще бъдат на място. Те ще преместят бомба, датираща от бомбардировките на НАТО през 1999 г., която тежи 1000 кг", заяви кметът..

публикувано на 19.04.24 в 16:49
Проф. Радостина Александрова

Проф. Александрова: Ваксинирайте срещу коклюш и роднините, които ще имат ежедневен контакт с бебето

За предпазване на новородено от коклюш се препоръчва ваксиниране на жената в последните три месеца от бременността и на роднините, които ще имат ежедневен контакт с бебето през първите месеци.  Това обясни за "Хоризонт" вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова във връзка с починалите от коклюш бебета в Кюстендил...

публикувано на 19.04.24 в 16:46