Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Вяра Ангелова: БНР има изградени защитни сили да се противопоставя

Журналисти излязоха на протест в защита на свободата на словото

Протестът пред сградата на БНР в София.
Снимка: Ани Петрова

„Абсолютно национално безотговорно поведение е това да се спре излъчването за толкова часове, тъй като Радиото е институт от стратегическо значение за националната сигурност на държавата. Това е безпрецедентна и опасна игра с огъня“. Това каза в предаването „Хоризонт за вас“ доц. Вяра Ангелова, преподавател по журналистика в Софийския университет.

По думите ѝ, „когато се поуспокоят страстите, някой ще признае кой е оказал натиск за такова решение, защото очевидно подобно решение - за свалянето на един водещ от редовно предаване, не е решение, което се взема от днес за утре“.

Доц. Ангелова подчерта, че Радиото разполага с един единствен ресурс, за разлика от всички останали медии, и това са голямата аудитория и голямата история:

„Националното радио е създадено през 1929 година, през него са минали редица директори и периоди на тежки взаимоотношения с властта, така че Радиото има изградени защитни сили да се противопоставя на административно неопитни хора и на малко глупави ходове“.

По обяд пред сградата на Българското национално радио се проведе протест в защита на свободата на словото.

Владимир Йончев, главен редактор на OFFNews:

„Подкрепям професионализма на БНР, медията, която винаги е била остров на свободата в България и е отстоявала високи журналистически стандарти, а Силвия Великова е еталон за добра журналистика… Случи се опит за превръщането на Радиото в това, в което бяха превърнати вестниците и бяха съсипани, след това започна съсипването и на телевизиите“.

Пламена Игнатова от Club Z:

„Случва се поредният рецидив. Убедена съм, че има оказан натиск върху ръководството на БНР, за да направи това“.

Петя Владимирова от „Дневник“:

"За да се случи това със свалянето на Силвия Великова от ефир, има натиск отвън. Важно е хората да бъдат информирани откъде идва този натиск, който е пряко свързан с номинацията и предстоящия избор на Иван Гешев за главен прокурор… Програма „Хоризонт“ не е каква да е програма. Тя се слуша от стотици хиляди българи, а целта е да бъдат заглушени“.

Росен Босев от вестник „Капитал“ и член на УС на Асоциацията на европейските журналисти в България:

„Ние сме тук, за да покажем нашата съпричастност със случващото се със Силвия Великова и със случващото се с националните медии въобще. Очевидно те бяха превзети и им бяха извадени зъбите. На някой не му харесва образа, който вижда в огледалото и се опитва да смени огледалото“.

Интервюто с доц. Вяра Ангелова и анкетата на Добромир Видев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

БНР

Депутати коментираха ситуацията в програма "Хоризонт" на БНР

Председателят на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов коментира случващото се в националното радио с думите, че всички лостове на управление са в генералният директор, който е избран законно. „Имате генерален директор. Той може да..

обновено на 13.09.19 в 16:22
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите...

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори..

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си,..

публикувано на 23.04.24 в 09:11