Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистката Албена Борисова: Кариера не се прави с автоцензура

По време на избори излизат наяве най-низките ни страсти като народ

Албена Борисова
Снимка: Личен архив

Албена Борисова е журналист и писател. В момента работата й е изцяло свързана с политиката. Коментари, анализи и интервюта с български и чуждестранни политици - това е основната част от ежедневието й като журналист.

Борисова има три издадени книги. Първата - "Зад гърба на КГБ", е документална. Базирана е на срещите на самата авторка с наследници на личности като Андрей Луканов, Ким Ир Сен, Августиньо Нето. Другите й две книги са романи и нямат нищо общо с политиката. "Безценка, която не можеше да умре" и "Фантомите на Линджа" са творби за любов и насилие, смърт и прераждане.

"Сега, когато започнах да се занимавам с политическия спектър, ми доставя огромно удоволствие. Много харесвам. Винаги съм искала за политика да пиша, но се оказваше, че все нещо става друго. Пиша за криминални истории, за какво ли не съм писала, но все не ставаше дума за политици", каза Албена Борисова в предаването "Нощен хоризонт".

По време на избори излизат наяве най-низките ни страсти като народ

Албена Борисова прогнозира много груба кампания за предстоящите местни избори. 

"Винаги е било така и всяка година става все по-груба и по-груба, не знам защо. Ние като народ не сме чак толкова груби, не сме чак толкова лош народ, колкото излиза, че сме по време на избори. Тогава излизат най-ужасните страсти, най-низките страсти и понеже може би залогът е много голям между партиите. Затова очаквам сега да излязат всякакви мръсни истории, мръсни ризи, кирливи ризи, всичко да излезе наяве."

За морала в политиката и журналистиката

"Моралът е това да можеш, след като си свършиш работата да си легнеш спокойно, без да се притесняваш, че си свършил нещо, което не ти е било по сърце да вършиш, ама си го свършил, защото така е трябвало или някой те е накарал или така нататък. Моралът е като навсякъде, не само в журналистиката. Морал трябва да има навсякъде и това е честност. Моралът включва честността и добротата. Добротата -  ние забравихме какво значи доброта."

"Автоцензурата навсякъде я има, не само в журналистиката. Автоцензурата е въпрос на собствено желание. Никой не може да те накара да се автоцензурираш. Тя обикновено идва от страх, идва от желание за кариера. Ама не се прави така кариера, с автоцензура. Никой не обича камикадзетата. Съжалявам, че така се изразявам"

Самата тя не е предполагала, че ще започне да пише книги, сподели още пред "Хоризонт" Албена Борисова. Мотивация е получила от съпруга си Славчо Чанев. 

Москва и източниците за написването на "Зад гърба на КГБ"

"Това бяха много интересни срещи. Аз бях 20-годишна, когато за първи път отидох там, съвсем младо момиче. Както каза Бончо Асенов от Перник, така изведнъж попаднах в Москва, огромна, красива. Всичко ми е познато, обаче от картинките, от снимките. И когато отидох в Института "Пушкин", това беше институт за чуждестранни студенти от целия  свят, нямаше точка на света, където да няма човек, да няма представител, тогава се срещнах с Карло Луканов, който е син на Андрей Луканов и тогава не можех да повярвам, че това е на министър-председателя синът", разказа журналистката. 

"Това е невероятно усещане, невероятно богатство. Изведнъж се запознаваш с целия свят. Нещо, което ти е липсвало. Аз не бях ходила никъде до тогава извън България и изведнъж попаднах в целия свят", допълни тя.

Книгите на Албена Борисова Снимка: Личен архив

Общежитието и Институтът, в който са учили чуждестранните студенти, са били бивша база на КГБ - така се ражда заглавието на книгата: "Зад гърба на КГБ".

Албена Борисова сподели още, че обича да води разговори, умее да предразполага хората и това й помага в професията.

"Сега говоря само с политици, от колко години се занимавам тук в София с политиците, българските. Няма наистина политик, който да ми е отказвал досега. Може би, защото се държа коректно. В крайна сметка не съм преиначила нито една дума на никого. Може да не ми е симпатичен, може да не му споделям идеите. Той даже го знае. Аз задължително си съобщавам, когато не съм съгласна с нещо."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рени Зарева и Пейо Пеев

"Спринт" с национално турне "Концерти с кауза“ от 12 март

Те са носители на многобройни български и международни награди през годините, делят сцена с емблематични световни музиканти като Лени Кравиц, китариста на "Rolling Stones" Мик Тейлър, Аланис Морисет и много други.  Рок група „Хоризонт“ вече 40 години на сцената През своите  близо 43 години от съществуването си натрупват внушителен..

публикувано на 12.03.24 в 15:46
Матю Блейк

Британският писател Матю Блейк: Четем криминални истории, за да разпознаем хищниците около нас

Романът "Анна О"  на писателя Матю Блейк се оказа един от най- разпознаваемите нови трилъри на литературния пазар . Смразяваща история за млада жена, която изпада в дълбок сън, след като убива двамата си най-добри приятели.  Матю Блейк, който е работил и като автор на политически речи в Британския парламент, разказа специално за "Понеделник..

публикувано на 11.03.24 в 21:05

Джазмин Майра: Музиката ми е за уязвимостта, израстването и приемането на себе си

С обичта и подкрепата на близки и колеги Джазмин се изправя пред всякакви трудности и продължава напред с работата по втори албум. Rising ("Издигане") ще излезе на 3 май. "Албумът е вид продължение на първия, но не очаквайте да е същият, защото продължавам да се развивам като артист ." В едноименната пиеса Rising, която вече..

публикувано на 10.03.24 в 15:47
Красимир Кръстев - Ломски

Красимир Кръстев - Ломски: Докато съществува човекът, ще съществува и изкуството

Човекът и изкуството Какво е нужно, за да стане светът ни по-добър? Универсалното лекарство за болестите в едно общество винаги е било изкуството. То има уникалната способност, някакъв вид пластичност, с която си пробива път в житейската криза и връща усещането за непреходност, за трайност, за устойчивост. Естетиката и композицията в..

публикувано на 07.03.24 в 12:00

Любомир Дяковски ръководи успешно Плевенската филхармония

Любомир Дяковски е роден на 1 март 1950 година в Дупница. Той е един от най-популярните родни оперни певци. Един от основателите на Плевенска опера "Христо Бръмбаров" и е бил неин член до закриването й.   Пял е на всички български оперни сцени. Репертоарът му включва над 50 роли от световната класика. Продължава да гастролира в престижни..

публикувано на 03.03.24 в 09:23
Отец Сава

Отец Сава: Търсете Бога във всичко

Отец Сава Кокудев е свещеник от 10 години и дякон от 15. Когато е на 21 години, получава Светото кръщение. Завършва „Културология“ във Философския факултет. Сега служи в храма „Свети Николай“ в Бухово и преподава в Богословския факултет. Отец Сава има съпруга и три деца - две дъщери и син. „Свещеникът трябва да премине през..

публикувано на 29.02.24 в 09:56
Михаил Бабамов - гост в студиото на програма

Михаил Бабамов - едно "горящо сърце", биещо за трамваи, тролеи и автобуси

Рубриката "Горещи сърца" на предаването "Рано в неделя" тази седмица е посветена на  Михаил Бабамов  - едно туптящо сърце не само в ритъма на музиката или в тон с брояча на таймера на фотоапарата, но и в синхрон с няколко вида колелета. По релси или по асфалт, закачено с "тиранти" и по жици - в едно с романтината мелодия на трамвая по..

обновено на 18.02.24 в 11:50