Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Портфолиото на българката е „Иновации и младеж“

Анализаторът Пол Бютчър: Мария Габриел е един от най-младите еврокомисари и това я прави подходяща за такъв ресор

Снимка: БГНЕС

Според анализатора на програмите за европейски политики и институции от Центъра за европейска политика Пол Бютчър най-смущаващата фигура, която може да забави назначаването на следващата Европейска комисия, е унгарският кандидат за еврокомисар Ласло Трочани. Бютчър смята, че името на ресора на Маргаритис Схинас  - „Защита на европейския начин на живот“, което предизвика доста полемики, ще бъде променено. Какво още казва анализаторът и за новия ресор на българския еврокомисар Мария Габриел - в интервюто на кореспондента ни в Брюксел Ангелина Пискова.

Около новите ресори на еврокомисарите се появяват доста въпросителни. Дали те ще се окажат сериозна пречка при гласуването на състава на следващата Европейска комисия?

Това бе една от големите изненади на брифинга. Много от новите еврокомисари имат ресори с твърде необичайни наименования. И може би най-необичайното беше това на Маргаритис Схинас - „Съхраняване на европейския начин на живот“. Разбирам, че зад тези странни наименования стои идеята на новата председателка Урсула фон дер Лайен да постави политически насоки, които смята за изключително важни за новата Комисия и които бе заложила в документа си. На всяка от тях е посветена отделна глава, като една от тях носеше именно заглавието „Защита на европейския начин на живот“. И именно ресорът, поверен на Схинас, звучеше така, като че ли е насочен към миграцията и на който доста хора реагираха с безпокойство. Те сметнаха, че защитата на този начин на живот означава защита от мигранти. Лично аз мисля, че тя едва ли би искала това да се интерпретира по този начин. Това портфолио включва много и различни неща, които насочват към Европа, която закриля и оттук идва думата „защита“. Да, тук има елемент за граничен контрол, но и друг вид защита - на икономиките, както и на данни, които са уязвими откъм заплахи. Наименованието му обаче беше грешка и може би не е най-доброто начало за комуникацията на новата Комисия. И за мен това е по-скоро проблемът, а не нещо като опит миграцията да бъде заложена в него.

А дали този ресор е единственият, който би могъл да създаде проблеми на Фон дер Лайен?

Мисля, че няколко кандидати ще имат големи проблеми при изслушването в парламентарните комисии. Единият от тях е унгарският - Ласло Трочани. Той винаги ще бъде спорна номинация, тъй като унгарското правителство има различия с Европейския съюз по много въпроси, особено по върховенството на закона. А Трочани бе министър на правосъдието в кабинета на Виктор Орбан и то точно когато започнаха проблемите на Унгария в тази насока. А фактът, че му се дава ресор „Разширяване“, е особено спорен, защото ролята на комисаря по разширяването до голяма степен е в това да гарантира, че страните от Западните Балкани отговарят на европейските ценности по отношение върховенството на закона. Много зле изглежда, когато еврокомисар отива в страна от Западните Балкани, за да налага върховенство на закона там, а самият той идва от страна, която е критикувана в същата област от Брюксел. Така излиза, че има едно върховенство за страните от Западните Балкани и друго за страните-членки на ЕС. Така портфолиото „разширяване“ попада, в известен смисъл, на опасна територия. Много е важно да изпращаме окуражаващи сигнали на страните от Западните Балкани, защото последните, които получиха оттук, бяха в смисъл, че каквото и да правят, няма да започнат преговори за присъединяване. Такъв е примерът с Македония и Албания, които очакваха зелена светлина преди няколко месеца и не я получиха. И това стана поради проблеми във вътрешната политика, най-вече във Франция и Холандия. Не изглежда добре такъв ресор да отива при възможно най-спорния еврокомисар, защото се изпраща послание, че разширяването не е вече толкова важно за ЕС. А е особено опасно това да се казва на Западните Балкани точно в този момент. Така че не само самият той е спорен кандидат, а и фактът, че му е дадено такова портфолио. Затова вероятно му предстоят тежки моменти при изслушването, защото някои биха могли да възразят само заради кабинета, който той представлява, както и заради това дали той самият е подходящ за този ресор. А той определено не е.

Само за този еврокомисар ли е неподходящ ресорът? Други няма ли да имат проблеми?

Може и да има още няколко, ако погледнем брифинга на Фон дер Лайен във вторник. Някои сметнаха, че да се даде икономиката на Паоло Джентилони е неправилно, защото Италия е доста задлъжняла страна - не се справя много добре, не спазва европейските икономически правила и затова те са на мнение, че не е много добре да се дава такъв ресор на италианец. Надявам се Джентилони да се защити достатъчно добре - той е опитен политик и познава хората си.

А дали не е спорен и ресорът на Румъния - „Транспорт“, като се има предвид, че румънският еврокомисар е приближена на подсъдимия ляв политик Ливиу Драгня?

Да, това е друг спорен въпрос - връзките на румънските политици и по-точно на управляващите с Брюксел в момента са малко странни. Признавам, че не съм достатъчно добре запознат с конкретната кандидатка. Струва ми се, че този ресор й е даден просто, за да й се даде важно портфолио, което обаче да не е политически чувствително, както би било правосъдието или икономиката. Така понякога се постъпва с кандидатите, които може да са смущаващи в известна степен.

Виждате ли ресора на българския еврокомисар „Иновации и младеж“ като понижение спрямо настоящия „Дигитална икономика и общество“?

Не знам дали новият ресор включва дигитализацията, но ако тя казва, че да, аз й вярвам. Но, според мен, факта, че й е дадено ново портфолио, отчасти се дължи на това, че дигиталното бе разширено и издигнато до ранга на ресор на заместник-председател и то като носещо толкова различни теми в себе си. Вестагер ще бъде тази, която ще подготвя Европа така, че да е в крак с дигиталната ера. А този ресор е огромен и покрива и други. Според мен портфолиата бяха така пренаредени, че да няма повече отделно „дигитализация“, а то да се простира в ресорите на повечето еврокомисари, в т.ч. и в ресора „Иновации и младеж“, както и този, който отговаря за него, да има опит. Фактът, че Мария Габриел е един от най-младите еврокомисари, я прави подходяща за такъв ресор. Не бих искал да спекулирам дали това е крачка напред или назад за нея. Но бих казал, че в Комисията Юнкер ролята на дигитализацията остава мялко неясна - имаше дигитална икономика в ресора на Мария Габриел и отделно единен дигитален пазар, което бе пък в този на Андрус Ансип. На моменти не бе ясно кой въпрос към кого да бъде отнесен - например, когато ставаше дума за борба срещу дезинформацията, планът бе представян от 4-ма еврокомисари - Габриел, Ансип, Джулиан Кинг, отговарящ за съюза за сигурността и Вера Йоурова за правосъдието. И в известна степен има смисъл тези ресори да се обединят под шапката на един заместник-председател, както и да се направят специфични портфолиа за останалите, като, например, „Иновации и младеж“. Така че промяната в ресора на Мария Габриел е доста осезаем показател за преструктурирането на начина, по който ще работи цялата Европейска комисия.

Допускате ли комисиите в Европейския парламент да отхвърлят определени кандидати?

Да, смятам, че това е възможно. Както вече споменах, унгарскиата кандидатура - Ласло Трочани, е достатъчно противоречива, за да може да забави назначаването на целия състав на следващата Комисия.  Знаете, че Европейският парламент одобрява или отхвърля целия екип. Според мен, като че ли Фон дер Лайен се бореше на пресконференцията в негова защита, но така и не можа да даде убедителен отговор защо именно той е подходящият кандидат за този ресор.

Тоест, проблемна е унгарската фигура, а не името на ресора на Схинас....

Мисля, че вероятно ще има нещо като „естетична“ промяна на ресора на Схинас, като в крайна сметка, ще бъде сменено името му, тъй като то на практика предизвика комуникационно бедствие. Но не мисля, че съдържанието е така натрапчиво спорно. Ако променят името, смятам, че парламентът ще го одобри. Той има опит, така че има смисъл в това да има гръцки еврокомисар, който да отговаря за миграцията. Не мисля, че именно това ще забави нещата.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците в Република България.  Ливанският гражданин е върнат принудително от Летище София с полет за..

публикувано на 19.04.24 в 21:19