Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер: Брекзит разговорите с Джонсън преминаха добре

Британският премиер не иска забавяне на Брекзит след крайния срок на 31-ви октомври

| обновено на 16.09.19 в 16:53
Борис Джонсън и Жан-Клод Юнкер на срещата им в Люксембург.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер посочи, че първите негови Брекзит разговори с британския премиер Борси Джонсън са преминали добре.

Той отбеляза, че по време на работния обяд в Люксембург е казал на Борис Джонсън, че той трябва да представи работещи предложения за замяна на ирландския предпазен граничен механизъм, който е част от споразумението за развода на Великобритания с ЕС.

"Президентът Жан-Клод Юнкер припомни, че отговорността на Обединеното кралство е да предложи законни оперативни решения, които да са съвместими със Споразумението за оттегляне", се казва в изявление на Европейската комисия след днешната среща на двамата лидери, предаде Ройтерс.

"Президентът Юнкер подчерта продължаващото желание и отвореност на Комисията да проучи дали тези британски предложения отговарят на целите на предпазния ирландски механизъм. Такива предложения все още обаче не са направени от страна на правителството във Великобритания".

В изявление от кабинета на Борси Джонсън се посочва, че британският премиер и председателят на ЕК са имали конструктивна среща по време на която двамата лидери се съгласиха да "засилят" Брекзит преговорите в опит да гарантират, че Великобритания ще напусне Европейския съюз със сделка.

Според изявлението на Даунинг стрийт 10 след срещата, Борис Джонсън отново е настоял, че ще изведе Великобритания от единния блок в края на октомври с или без двустранна сделка, но се изтъква, че британският премиер предпочита контролиран Брекзит (със сделка).

"Премиерът потвърди ангажимента си към "Белфасткото споразумение" от 1998 година, известно още като "Споразумение от Разпети петък" и решимостта си да постигне сделка, която не включва ирландски предпазен механизъм и която парламентаристите на Обединеното кралство биха могли да подкрепят", се посочва в изявлението от кабинета на британския премиер.

"Лидерите на ЕК и Обединеното кралство се съгласиха, че дискусиите трябва да се активизират и че срещите скоро ще се провеждат ежедневно", заяви говорител от кабинета на Джонсън след срещата с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. "Беше договорено разговорите да се проведат и на политическо ниво между европейския Брекзит преговарящ Мишел Барние и британския секретар по Брекзит - Стивън Баркли, като също така ще продължат и разговорите между Жан-Клод Юнкер и Борси Джонсън".

Борси Джонсън е на посещение в Люксембург, където обсъди въпросите за Брекзит на работен обяд с Жан-Клод Юнкер, включващ охлюви, сьомга и сирене, след което разговаря и с люксембургския си колега Ксавие Бетел.

Ксавие Бетел остана сам след напускане на Борис Джонсън на съвместния брифинга

Той обаче беше освиркан от протестиращи след срещата си с Ксавие Бетел и това накара Джонсън да отложи планирания пред репортери съвместен брифинг на двамата премиери

Протестиращи крещяха "засрами се" и "спри да лъжеш, Джонсън", докато той напускаше срещата си с Ксавиер Бетел. Това принуди премиерът на Люксембург да се окаже сама на подиума за брифинг след срещата с британския си колега.

Това не попречи на премиерът на Люксембург да нападне британския си колега Борис Джонсън за това, че не предложил сериозни алтернативи за пробив под отношение на Брекзит сделката преди  датата за развода на 31-ви октомври и че се е опитал да обвини единния блок за този ""кошмар".

"Не правете ЕС лошият човек", каза Бетел пред журналистите.

Междувременно премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви във видео съобщение, че вярва, че има "добър шанс" Великобритания да постигне споразумение с Европейския съюз и да осигури Брекзит със сделка на 31 октомври.

След срещите с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с премиера на Люксембург Ксавие Бетел, Джонсън посочи, че има "напълно подходящ срок" за двете страни да постигнат споразумение. Той обаче отново подчерта, че Великобритания ще напусне блока в края на следващия месец, дори в случай, че не бъде намерено споразумение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03
Джон Кърби

Кърби: Предупредихме писмено Москва за възможна екстремистка атака

Съединените щати отхвърлиха твърденията на руския Следствен комитет, че четиримата таджики, които са обвинени, че са извършили терористичния акт в Подмосковието миналия петък, били свързани с украински националисти. Киев: Руските служби са знаели месец по-рано за предстоящия терор край Москва  "Глупости и пропаганда", заяви говорителят на Съвета..

публикувано на 28.03.24 в 20:02

Заплатата на кмета Терзиев ще е над 9100 лева

Тройно скача заплата на кмета на София Васил Терзиев, гласува Столичният общински съвет. По-високи заплати ще взимат общинските съветници, председателят на съвета, районните кметове и заместниците на Терзиев. Докладът е внесен от председателя на градския парламент, а мотивът е, че заплатите не са актуализирани от 10 години. Над 2,6 млрд. лв. бюджет..

публикувано на 28.03.24 в 19:34

Сметната палата: Още два работни дни за подаване на отчетите на партиите

Сметната палата напомня, че остават още два работни дни, в които политическите партии трябва да подадат своите годишни финансови отчети за 2023 г. Законовият срок за това е 31 март, но тъй като през 2024 г. той е почивен ден, отчети ще се приемат и на 1 април (понеделник) включително. Документите (на..

публикувано на 28.03.24 в 19:18

Кирил Вътев: Няма да допуснем "Евролаб" на "Капитан Андреево"

Съдът върна фирмата "Евролаб" в лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево" . Ние няма да я допуснем и обжалваме решението на съда. Това зави министърът на земеделието в оставка Кирил Вътев. Съмненията за порочни практики, свързани с "Капитан Андреево", върна в дневния ред бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов в интервю за..

публикувано на 28.03.24 в 19:01