В Ловеч отвори врати частно училище с преподаване на православие

Частно училище с преподаване на религия отвори врати в Ловеч
Снимка: Пламен Христов

В Ловеч днес първите си ученици посреща новото частно училище "Светите седмочисленици", което е и първото създадено от митрополия и изградено с помощта на дарителски средства. На откриването присъства и заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

Ловчанският митрополит Гавриил е инициатор за създаване на училището към Ловчанската митрополия заедно с учители, които преподават религия. Намира се в сградата на старата митрополия. Намеренията са да се провежда обучение до 8 клас.

"Трудно беше, защото въобще нямахме опит в училище, още по-малко именно в такова училище с православна насоченост. Сграда нямахме готова. Цяла година се правеше ремонт на сградата, за да я направим така, че тя да отговаря на изискванията на Министерството на образованието. Две години може да се каже, че подготвяхме, докато изпълним всички изисквания на министерството също мина доста време", каза ловчанският митрополит Гавриил. 

Училището трябва да образова, но и да възпитава

"Децата имат нужда от помощ. Ако погледнем статистики ние сме на едно от първите места, България по детска престъпност, по наркомани, по пиянство. Това е много тревожно нещо. От една страна виждаме, че имаме много талантливи, умни деца, печелят по света конкурси, от друга страна голям брой на деца, които страдат от такива вече навици и искаме да помогнем, защото училището трябва да образова ума, да учи, но то трябва и да възпитава и то не по-малко, отколкото да обучава, защото само добре възпитания, учен човек е наистина полезен", допълни ловчанският митрополит Гавриил. 

В училището ще работят трима учители- Еленка Щерева, Надежда Пенева. Директор на училището е Иванка Хинкова. Ще се изучават всички предмети по общо образователната програма на министерството на образованието. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.