Агенцията по заетостта представи европейска онлайн трудова борса

На платформата са регистрирани над 120 работодатели от 14 страни

| обновено на 17.09.19 в 18:07
Снимка: pixabay

Европейският ден на труда беше отбелязан у нас с електронна трудова борса в София, организирана от Агенцията по заетостта. 

Без да е необходимо присъствието на място, онлайн трудовата борса дава възможност на търсещи работа и работодатели от цяла Европа да комуникират напълно безплатно.

Провеждането на онлайн трудовата борса е иновативен за България подход, а целта - да се привлече интересът към българските работодатели както от работна сила у нас, така и от българи, живеещи и работещи зад граница, но които имат желание да се завърнат в България.

Регистрация на платформата вече са направили и работодатели от 15 европейски държави, които търсят българска работна ръка в различни сфери. Те са заявили на платформата свободните позиции, като са описали подробно и условията и заплащането.

Търсещите работа пък могат срещу регистрация също в платформата да се запознаят с предложенията, а ако бъдат одобрени ще получат покана за участие в онлайн интервю. 

„Предимствата на онлайн трудовата борса са, че всеки може да участва в нея от дома си, което спестява време и разходи. Над 120 работодатели са регистрирани на онлайн платформата, като над 100 са български. Обявени са над 180 работни места. Има интерес от страна и на големи компании, и на малки и на средни предприятия. Различни са и секторите. Търсят се хора и без професионален опит. Платформата има функция и за онлайн интервюта“. Това обясни в предаването „Преди всички“ Габриела Горанова – Димчева, национален координатор на EURES мрежа за България към Агенцията по заетостта.

Бизнесът е доволен от предоставената нова възможност. Вече има поканени за онлайн интервюта, но на щандовете, където работодателите представят своите позиции, има и желаещи да ги видят. 

Една от идеите за провеждането на онлайн трудовата борса е информацията да достигне и до българите в чужбина, както и до младите, които завършват образованието си там. Заместник социалният министър Зорница Русинова обясни, че вече има натрупан опит от борсите, които социалното министерство провежда в страните с големи български общности. Тази есен презентиране на възможностите за работа у нас ще има и в Хага, където има около 4000 български студенти. Тя е категорична, че държавата работи за привличането на младите на пазара на труда, за да помогне и на бизнеса. 

Интервюто с Габриела Горанова – Димчева и репортаж по темата можете да чуете в звуковите файлове.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33