Фиеста на духови оркестри и мажоретки започва в Плевен

Снимка: Община Плевен

Фиеста на духови оркестри ще създава настроение на жителите на Плевен. Започва фестивал, в който ще участват 11 духови оркестри и мажоретни състави от България и Украйна. Всяка фестивална вечер ще започва с дефиле по централните пешеходни улици на града. Първото е тази вечер от 18,30 ч.

За втори път община Плевен организира Брас бенд фест „От бай Дико до „Тико, тико...“. Амбицията е да се превърне в традиция

„Участват 11 духови оркестри с мажоретни състави. Всяка вечер фестивалът ще започва с дефиле от 18,30 от театъра. Предвидили сме всяка вечер да има по един мажоретен състав, защото това е една атракция. Фестивалът ще бъде на площад „Възраждане“ на 17, 18 и 19 септември“, съобщи Стефка Григорова - началник на отдел „Култура“ в община Плевен.

Важен акцент тази година е участието на млади музиканти.

„Поканили сме емблематични за страната оркестри, като една от целите, които си поставяме с този фестивал е да популяризираме отново духовата музика сред младите хора. Затова част от нашия фестивал ще бъдат младежки оркестри“ , каза Красимир Янкулов от Общинския духов оркестър.

Един от тях е младежкият оркестър на гара Елин Пелин, младежки оркестър от Велико Търново – „Джуниър бенд“ се наричат те, към училище „Емилиян Станев“ във Велико Търново. От Ловеч се очаква да дойде сборен оркестър, общинският оркестър и техният младежки оркестър.

„Така, че наблягаме на младежкото участие, за да могат младите хора да бъдат отново съпричастни към нашето изкуство“, обясни Красимир Янкулов и изброи и други участници.

„Оркестър „Ботевград“, оркестър „Видин“, оркестър „Севлиево“, Биг бенд „Русе“. Имаме честта тази година да ни гостуват от Украйна народен оркестър „Кобей“. Това е една формация с много големи традиции. Кобей е селище населено изключително с бесарабски българи. Те са наши приятели от години“.

Повече можете да чуете в звуковия файл.