Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политолози очакват оспорвани избори в София, Пловдив и Варна

Снимка: Архив

Интригата при изборите ще бъде в София, Пловдив и вероятно във Варна, каза пред БНР проф. Александър Маринов. Според него Цветан Цветанов доста ще липсва на ГЕРБ.

„Остава да видим какво ще каже избирателят. Тези избори са рубиконът за ГЕРБ. Според мен това е вододелът, от който започва спускането или падането надолу. Тази партия много дълго време беше на власт, много власт консумира. Консумира я по един доста груб и неприемлив начин. Оттук нататък започва спадът й. Усеща се в София и на други места в страната – усеща се желание за промяна. Парадоксът е, че ГЕРБ постепенно губи влиянието си в големите градове, откъдето тръгна, и започна да прехвърля доминацията си в малките населени места“, коментира проф. Маринов в предаването „Нещо повече“. Той очаква оспорвана кампания в повечето големи градове.

Доц. Даниел Смилов обаче все още не отписва ГЕРБ като партия. Той подчерта, че и БСП има сериозни слабости.

„В София двете големи партии като че ли са основните претенденти, но много зависи какво ще се случи с гласовете на останалите участници и специално на „Демократична България“. Повечето анализатори смятат, че градската десница ще има решаващ глас в столицата. По отношение на страната – нещата стоят по-различно. БСП е в добра позиция от гледна точка на това, че падна толкова ниско на предните местни избори, че едва ли може да отиде по-надолу от този резултат. Дори всяка една тяхна победа би могла да бъде интерпретирана като успех. Те са тръгнали с по-голяма кошница за 5 областни града – дали ще имат сили за това, предстои да видим“, коментира доц. Даниел Смилов.

Според него ГЕРБ ще намери заместител на Цветанов по отношение на практиките за набиране на гласове по време на изборите, но неговата липса все пак ще се усети.

Партиите трудно ще мобилизират висока активност за предстоящия местен вот, смята още политологът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.