Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ананиев обеща кратки срокове за решаване на проблемите с белодробните трансплантации

| обновено на 18.09.19 в 16:36
Снимка: БГНЕС

В стачна готовност, но без искане на оставката на министъра на здравеопазването, приключи протестът на Асоциация „Пулмонална хипертония“ пред Министерство на здравеопазването.

Здравният министър Кирил Ананиев пое ангажимент в кратки срокове да се решат проблемите на чакащите за белодробна трансплантация и лично се срещна с протестиращите.

Близки на пациенти и пациентски организации и съмишленици на каузата за възобновяване на белодробните трансплантации на българите в чужбина протестираха с тениски „Аз не искам да съм здравен емигрант“.

Министър Кирил Ананиев лично дойде и обеща, че с отпадане на ограничението за трансплантации само в страни от ЕС, проблемът с чакащите за белодробни трансплантации ще се придвижи по-бързо.

„Няма да оставим хората сами да си търсят съответната трансплантационна болница и център, както и да си търсят сами донори, това не е тяхна работа“, каза той

„Преставаме да искаме оставката на здравния министър, очакваме от него работа, в постоянна стачна готовност сме", реагира Тодор Мънгъров от Асоциация "Пулмонална хипертония":

Протестът бе организиран от асоциация „Белодробна хипертония“ и бе подкрепен от Националния алианс на хората с редки болести.

Месец след като Илиана Христова беше успешно трансплантирана с бял дроб в Университетска болница във Виена, тя остава единствената пациентка в листата на чакащите на Евротрансплант при новото споразумение, което България сключи с Виенската многопрофилна болница тази година.

Австрия спря трансплантациите на чужденци

Междувременно Австрия спря трансплантациите на бял дроб за чужденци. Затова близки на пациенти, чакащи за трансплантация, отново излязоха на протест пред МЗ. Според тях две години и четири месеца след приключването на договора за белодробни трансплантации с Виенската болница, все нито един българин не е включен в европейска листа на чакащи за операция. А 19 пациенти чакат за белодробна трансплантация. Освен това не работела и Националната програма за донорство. 

Пред „Хоризонт" Тодор Мангъров – председател на Асоциация „Белодробна хипертония“, заяви: „Голяма част от българите, за да се лекуват, са принудени да емигрират в страни от ЕС, за да получат дългоочакваната трансплантация".

Няма действаща национална програма за донорство, няма обучен медицински екип от специалисти за успешна белодробна трансплантация у нас и затова искаме оставката на министъра на здравеопазването, допълни той. Според него сливането на Изпълнителната агенция по трансплантация към мегаагенцията по медицински надзор е било пагубно.

От Националния алианс на хората с редки болести са категорични, че единственият път за решаване на проблема е трансплантация в чужбина, каза председателят му Владимир Томов.

България чака оферти от клиники в ЕС за белодробни трансплантации

В отговор на запитване от "Хоризонт" от Министерството на здравеопазването отговориха, че към момента България не е член на „Евротрансплант“. Страната ни полага всички необходими усилия, за да засили сътрудничеството за обмен на органите и да се присъедини към „Евротрансплант“като равноправен партньор. След създаването на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ България е предоставила по линия на Евротрансплант 7 органа, 4 от които – бял дроб.

С цел намиране на трансплантационен център в страни-членки на ЕС българската държава за пореден път е отправила запитвания до редица европейски клиники за предоставяне на оферти за наши граждани за извършване на белодробни трансплантации. Успоредно с това, сме отправили запитвания и до чуждестранни екипи от трансплантолози от европейски страни, които при възможност да извършват белодробни трансплантации на нуждаещите се пациенти у нас.

Четирима наши лекари вече преминаха краткосрочно обучение във виенската болница, а през месец януари 2020 г. ще започне дългосрочно обучение на 14 наши специалисти, в това число кардиохирурзи, пулмолози, анестезиолози и физиотерапевти.

Относно Националната програма за насърчаване на донорството, предстои стратегическият документ да бъде утвърден от Министерския съвет.

Не на последно място МЗ предлага промени, според които да отпадне ограничението за трансплантация само в страни от ЕС и такава да бъде финансирана в най-подходящото за пациента лечебно заведение в чужбина.

Репортажа на Гергана Хрисчева за предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява Министерството на вътрешните работи да публикува всички видеозаписи от инцидента с журналиста Димитър Стоянов в понеделник вечер.  "МВР вече е превишило правомощията си, като е решило да публикува част от запис от камера за наблюдение. Тази част уличава Стоянов в насочване на оръжие към лице,..

публикувано на 23.04.24 в 16:12

Първото заседание на комиисята по "Турски поток" се провали

Първото заседание на временната комисия за Пътната карта по проекта "Турски поток" се провали дори без да бъдат приети вътрешните правила за работата на комисията. То бе председателствано от депутата от ДПС Рамадан Аталай, който бе поканил за изслушване бившия енергиен министър Теменужка Петкова от ГЕРБ. От ПП - ДБ настояха да бъдат изслушани бившият..

публикувано на 23.04.24 в 15:59
Росица Матева

10 партии и осем коалиции са подали до момента документите си в ЦИК

10 партии и осем коалиции са подали до момента документите си в Централната избирателна комисия за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9-и юни, като всички те ще се състезават за вота на избирателите за членове и на Народното събрание, и на Европейския парламент - това обяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева...

публикувано на 23.04.24 в 15:47
Изглед към Неаполския залив и вулкана Везувий.

Граждани на Неапол се жалват в съда от тормоза от нощния живот

Граждани на Неапол се оплакаха в съда от тормоза от нощния живот. Инициативата е на граждани от квартал в Неапол и е първа по рода си. От години те страдат от неудобството предизвикано от многобройни заведения, отворени до късно през нощта. Жалбата до съда засяга общината, а гражданите са подкрепени от Комитет за жизнеспособност на града...

публикувано на 23.04.24 в 15:44

Разкриха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Схема за регистрация на автомобили с фалшиви свидетелства за регистрация е разкрита от служители на ГД "Национална полиция" и ОДМВР – В. Търново по време на съвместна операция.  Тя се провежда под наблюдението на Районна прокуратура – В. Търново, като действията се извършват на територията на шест града. Двама са арестувани .  Към момента..

публикувано на 23.04.24 в 15:40
Александър Дунчев

Президентът да наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите, настояват еколози

  Екологични организации настояват президентът да наложи вето върху приетия промените в Закона за насърчаване на инвестициите. "С тези изменения между гласуванията се промениха три закона – за околната среда, за устройството на територията и за възобновяемите енергийни източници", обясни пред БНР  Александър Дунчев, експерт в "Зелени закони"...

публикувано на 23.04.24 в 15:28
Община Силистра

Обсъждат нова структура на Общината в Силистра

Нова структура на Общината ще разгледа на заседание утре Общинският съвет в Силистра. Предложението предвижда намаляване броя на ръководните кадри, броя на дирекциите и отделите. Целта е оптимизиране на работния процес, повишаване на ефективността и намаляване разходите за служители и дейности, финансирани от местните приходи. В докладната..

публикувано на 23.04.24 в 15:26