Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София Петкова: Евроатлантическият център за сигурност е независима и надпартийна организация

София Петкова - изпълнителен директор на Евроатлантическия център за сигурност

Евроатлантическият център за сигурност е неправителствена, независима и надпартийна организация. Това заяви пред БНР нейният изпълнителен директор София Петкова. Центърът беше създаден от Цветан Цветанов и в него той събра различни хора от различни професии и политически кръгове с различна експертиза.

„Основната ни мисия е да спомогнем за засилването на сътрудничеството в сектор „Сигурност“ както в региона на Западните Балкани, на Централна и Източна Европа, така и в трансатлантическо отношение. В нашата мисия наблягаме на сътрудничеството в сектор „Сигурност“, базирано на ценности. Евроатлантическите ценности често биват приемани за даденост и като една формалистична куха концепция. Искаме да напомним, че тези ценности са изключително важни. Амбицирани сме да създаваме качествени анализи, изследвания, да даваме идеи за политики и добри практики“, обясни Петкова в интервю за предаването „Нещо повече“.

Тя декларира, че искат да направят темата „Сигурност“ по-достъпна за обикновените граждани. Според нея трябва да се изостри сензитивността на хората към всички скрити заплахи, с които се сблъскваме ежедневно.

Финансирането ни ще бъде напълно прозрачно, категорична бе София Петкова и добави: „Финансирането ни ще идва главно от други фондации и партньори от неправителствения сектор. На проектен принцип ще кандидатстваме за финансиране. Отворени сме и за дарения. Нашите партньори и поддръжници ще бъдат публично обявявани. Към момента имаме и членски внос“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Microsoft: Засякохме руски онлайн кампании, целящи да повлияят на президентските избори в САЩ

Компанията Microsoft е засякла през последните 45 дни руски онлайн кампании в САЩ, които имат за цел да повлият на президентските избори в страната през ноември, предаде "Ройтерс". Според доклад на експерти, ангажирани в проучването, от свързани с Русия профили се разпространява съдържание, което цели разединение на американското общество,..

публикувано на 18.04.24 в 07:56

Белгия и Чехия искат нови санкции срещу руска намеса на изборите през юни

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса в предстоящите през юни избори за Европейски парламент . Премиерите на двете страни - Александер де Кро и Петър Фиала, заявяват в отворено писмо, че вече са налице примери за дезинформация и намеса в някои страни от ЕС, съобщава БТА. Белгийските служби..

публикувано на 18.04.24 в 07:50

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 07:47

Русия съобщава за свалени 14 въздушни цели в Белгород

Руските власти съобщиха, че противовъздушната отбрана на страната е свалила снощи 14 въздушни цели над южната област Белгород и един дрон над съседната Воронеж. Губернаторът Вячеслав Гладков каза, че атаката е била насочена към град Белгород, но няма съобщения за пострадали хора. Според губернатора на Воронеж Александър Гусев в неговия регион има..

публикувано на 18.04.24 в 07:45

Най-голямата студентска Олимпиада започва в Американския университет в Благоевград

Със запалване на олимпийския огън тази вечер в спортната зала на Американския университет ще бъде даден старт на най-голямата студентска Олимпиада в България. От 19 до 21 април участниците ще се състезават в 18 спортни дисциплини, като повечето от тях са традиционни за българската публика. Има и типични за Америка спортове като бейзбол и..

публикувано на 18.04.24 в 07:39
Илва Йохансон,  еврокомисар по вътрешните работи

Еврокомисар проверява промените след приемането ни в Шенген по въздух

На работно посещение в страната ни пристигат еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон и Мариан-Кътълин Предою - вицепремиер и министър на вътрешните работи на Румъния. Визитата е по покана на българския министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Еврокомисарят ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния..

публикувано на 18.04.24 в 07:34
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

Лидерите на ЕС: Налагаме допълнителни санкции срещу Иран!

"ЕС ще предприеме допълнителни санкции срещу Иран". Това се казва в заключенията на лидерите от срещата им на върха в Брюксел ,  по повод събитията в Близкия Изток. Те приеха и заключения за Украйна и отношенията с Турция. Осъдихме атаката на Иран и се съгласихме да наложим санкции", каза пред журналисти председателят на Европейския съвет..

публикувано на 18.04.24 в 07:33