БАИТ е против "Информационно обслужване" да поддържа големите държавни системи

Снимка: БГНЕС

Българската асоциация по информационни технологии не е съгласна с предложението „Информационно обслужване“ да поддържа големите държавни системи. Промяната мина в парламента на първо четене. И чака окончателното приемане на второ.

Българската асоциация по информационни технологии припомня, че „Информационно обслужване“ не е държавно предприятие и в неговата собственост има частен капитал.

Според БАИТ не е гарантиран общественият интерес и защита на конкуренцията, защото не е определен механизъм за формиране на цени за услугите. Опасяват се и от злоупотреба с монополното положение спрямо администрациите.

Приетите на първо четене текстове дават възможност за заобикаляне на Закона за обществените поръчки, тъй като „Информационно обслужване“ няма капацитет и затова може да ползва и други частни ИТ фирми за превъзлагане на поръчки.

Финансовият министър Владислав Горанов каза, че възлагането „Информационно обслужване“ да поддържа критичните инфраструктури е един от начините за справяне с киберзаплахите. От години "Информационно обслужване" е единствената фирма, която обработва резултатите от изборите.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33