Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Климатичните промени засилват неравенството и бедността

Снимка: Венета Павлова

Климатичните промени са явление, което има способността да засили неравенството, както и да задълбочи бедността. Малцинствата и коренното население в редица държави вече живеят с последиците от климатичната криза. Около това твърдение се обединиха експерти, които коментираха екологичните предизвикателства на дискусия, проведена в столицата.

Промяната на климата отправя сериозно екологично предизвикателство, което няма да остави незасегната нито една държава или общност в света. От повишаването на морското равнище и по-високите температури до все по-честите екстремни метеорологични явления като тежки бури - са само част от негативните последствия за нашата планета, посочва проф. Мария Нейкова, преподавател и изследовател на международните отношения в СУ.

Позовавайки се на данни на Световната банка проф. Нейкова илюстрира въздействието на климатичните промени върху живота на малцинствените общности и коренно население, които отдавна обитават крехки екосистеми, изключително чувствителни  към последиците от променящия се климат.

„Ако само с 2 градуса се затопли Земята, между 100 и 400 млн. души ще гладуват, между 1 и 2 млрд. души няма да разполагат с достатъчно вода. Загубата от глобалната реколта също е нещо много важно“.

В Арктическия регион, където температурите се повишават два пъти по-бързо от останалата част от планета, саами и други местни общности се борят да се приспособят, тъй като топенето на леда и други въздействия заплашват традиционен поминък като еленовъдството.

Междувременно за около 80 процента от оставащото биологично разнообразие на планетата се грижи коренно население - те са и най-малко отговорни за промяната на климата. Въпреки това те са до голяма степен отстранени от дискусиите и вземането на решения на международно равнище.

„Вече имаме структурен проблем, който изисква постоянни действия. В тези постоянни действия малцинствата и коренното население трябва да намерят своето място, за да бъде защитен и начина им на живот“, посочи тя.

В този случай изменението на климата е елемент от по-широк контекст, където както човешките права, така и околната среда са застрашени в резултат на индустриалното развитие и навлизането на дейности като минното дело в техните територии. Налице е изключително голямо напрежение между икономическото развитие и запазването на природата, обобщава проф. Нейкова.

Така в жертви на икономическия растеж се превръщат и ненците -сибирски народ, чиято традиционна икономика отдавна се корени в номадското отглеждане на северни елени, риболова и лова. Днес номадският им начин на живот е застрашен от екологичните щети, произтичащи от експлоатацията на находищата на природен газ в полуостров Ямал, тъй като миграционните им пътища са нарушени от минната инфраструктура, замърсяването и последиците на климата. Така много млади ненци са принудени да мигрират в градовете, където често се борят, за да се интегрират и са изправени пред редица социални проблеми.

Журналистиката и медии рядко се интересуват от тези екологични кризи, подчертава проф. Мария Нейкова и призова това да се промени.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнал за бомба опразни търговски център в София

Сигнал за бомба е подаден в търговски център в София. По информация на БНР сигналът е получен на служебната поща на търговският център. Служителите са изведени. Екипи на полицията проверяват търговския център. Засега няма открито взривно устройство.

публикувано на 29.03.24 в 15:49
ген. Олександър Сирски

Сирски: Украинската армия ще трябва да мобилизира по-малко хора от очакваното

Русия разполага с шесткратно повече оръжия спрямо украинските сили на фронта, което води до загуби на войници и позиции. Това заявява в интервю наскоро назначеният за главнокомандващ на украинската армия Олександър Сирски.  Сирски казва още, че през последните седмици и месеци Русия "използва значително повече авиация, включително насочвани..

публикувано на 29.03.24 в 15:41

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за БНБ

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за Българската народна банка след извънредно заседание на Комисията по правни въпроси. На него депутатите приеха на първо четене промени в Закона за Българската народна банка, с които се премахват пречките управителят и подуправителите да могат да бъдат назначавани за служебни премиери. Досега в законовия..

публикувано на 29.03.24 в 15:28
Калин Тодоров

Калин Тодоров: Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас

Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас. Тази прогноза направи пред БНР писателят и журналист Калин Тодоров и уточни: "След тези 9 месец на това удивително управление на сглобката, това, което ще се случи в Европа, а след това на изборите в САЩ - почти съм сигурен, че ще бъдем свидетели на една..

публикувано на 29.03.24 в 15:11

Жителите на 9 петрички села може да останат без обществен транспорт

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата - Петрич и Благоевград . От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най-натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен..

публикувано на 29.03.24 в 14:43

Тютюнопроизводители недоволни от нови изисквания при изплащане на продукцията

Недоволство назрява сред тютюнопроизводителите от района на Кирково заради нови изисквания при изплащане на продукцията.  Стопаните са недоволни от парите, които получават за килограм тютюн и твърдят, че са ощетени.  Кметът на село Кран Мустафа Юсеин обясни, че за повече произведена суровина се изплаща по-малка сума: "Разпределиха така, че до два тона..

публикувано на 29.03.24 в 14:20
Петър Чобанов

Петър Чобанов: Консултациите при президента са на етап, в който няма директно решение

След срещата си с президента Румен Радев подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение.  Чобанов се солидаризира с вече изразеното мнение от управителя на Централната банка Димитър Радев, че институцията трябва да е далеч..

публикувано на 29.03.24 в 14:11