Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Марчева: Населението намалява, а делата се увеличават

Снимка: БГНЕС

В България има тенденция делата да се увеличават, независимо от това, че населението намалява, каза пред БНР Даниела Марчева – член на съдийската колегия на ВСС.

„По официални данни от 2011 г. до този момент населението на страната е намаляло с 323 291 жители. Същевременно броят на делата се е увеличил от 580 хил. на над 600 хил., т.е. 7,5% е увеличението. Съдиите са два пъти по-малко. На близо 6 млн. души население в страната броят на делата годишно е 600 хил., което е изключително много“, обясни тя в интервю за предаването „Преди всички“.

Тя предупреди обаче, че ако се започне с окрупняване на съдилища, без да е развито електронното правосъдие, това може да доведе до препятстване на достъпа до правосъдие. По думите й стартът на електронното правосъдие се предвижда да се случи след 31 декември 2020 г.

Има неразбиране, че оптимизацията означава само закриване на съдилища, подчерта още Марчева и добави, че това е и преразпределение на кадрови ресурс:

„Това е да се подсигури така, че слабите звена, където няма достатъчно кадри, да бъдат осигурени кадрово. Оптимизация на съдебна карта означава и да се въведат такива законодателни изменения, които реално да преразпределят делата между съдилищата“.

Бързината на правосъдието е свързана и с натовареността, и с ефикасността на правосъдието, и с качеството на правораздаването, отбеляза Даниела Марчева. По думите й прекомерната натовареност неминуемо води и до професионални грешки, които обаче понякога обществото отчита като морални.

Първо да се видят мотивите по делото „Полфрийман“

Не следва реакцията да е такава, без да се знаят мотивите по делото, каза Марчева по отношение на решението, според което австралиецът Джок Полфрийман, осъден на 20 години затвор за убийството през 2007-а година на студента Андрей Монов, излиза предсрочно от затвора.

„Между кориците на делото може да има много доказателства за неща, които не се знаят от обществото и всъщност те да не предопределят друг резултат извън този, който съставът е постановил. А по отношение на реакцията на ВСС – имаме приети стандарти за независимост и следва да се действа в рамките на тези стандарти. Предмет на конкретна преценка от страна на колегията е как да се процедира в случая“.

Ясен език в комуникацията на съдебната система

Днес ВСС е домакин на съвместна среща на проектните екипи на Европейската мрежа на съдебните съвети. Основни акценти на този форум са независимостта, отчетността, качеството на съдебните системи в Европа, насърчаване на разбирането за и спазване на съдебната независимост, комуникацията и общуването.

Най-важният дебат, който в момента се води на тази среща, е свързан с използването на ясен език. Това е много важна тема и по отношение на нашата съдебна система, посочи Марчева и каза:  

„Това, което се взима като решение – и съдебните актове, и решенията на ВСС, ние твърде малко отделяме внимание на това те да бъдат обяснени на обществото разбираемо. Наблюдавайки обществения отзвук по отношение на някои наши решения, ми се струва, че тук имаме много какво да направим“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Спасители работят на мястото на нощна атака с дрон срещу жилищна сграда в Харков, 4 април 2024 г.

Нов руски ракетен обстрел в Харков

Тази нощ източният украински град Харков отново беше подложен на руски ракетен обстрел. Чули са се силни експлозии, има двама леко ранени при счупването на стъкла на четири жилищни сгради, съобщи кметът Игор Терехов. А в руската Смоленска област е избухнал пожар в горивни складове и енергийни съоръжения. Губернаторът Василий Анохин обвини..

публикувано на 24.04.24 в 08:17
Ярослав Димитров

РИК - Плевен се готви за изборите

РИК в 15 МИР – Плевен започна своята работа по организацията и подготовката на изборите на 9 юни. Очакваме близо 400 секционни комисии да има на територията на област Плевен, каза пред БНР председателят на РИК Ярослав Димитров. "Имаме притеснения в посока дали няма да има колизии във връзка с работата в сериозен обем на машините,..

публикувано на 24.04.24 в 08:01

Студенти правят симулация на парламентарен вот, учат се на политика

Студенти от организацията "България на младите" правят симулация на парламентарен вот. Миналата година те демонстрираха интерактивен модел за пресъздаване на държавната власт, озаглавен "Модел Република България", като пресъздадоха и водене на преговори за съставяне на правителство. "Модел Република България" - младежи създават правителство в..

публикувано на 24.04.24 в 07:53
Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич

Еврокомисар зове за възстановяване на финансирането на Агенцията на ООН за бежанците

Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич призова за възстановяване на финансирането за Агенцията на ООН за бежанците. "Предвид хуманитарната катастрофа, финансирането на агенцията е застраховка живот за палестинските бежанци", написа Ленарчич в социалната мрежа "Х". Съединените щати обаче искат "да видят реален напредък" преди..

публикувано на 24.04.24 в 07:48

Депутатите гласуват промени в Закона за българите, живеещи в чужбина и ГПК

С окончателно приемане на промени в Закона за българите, живеещи извън България, ще започнат работа депутатите. На второ четене влизат и промени в Гражданско-процесуалния и в Наказателния кодекс. Съвет по координация на политиките за българите, извън Република България, ще организира работата на структурите на изпълнителната власт за..

публикувано на 24.04.24 в 07:34

Тристранката се събира за парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 07:28

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници Украйна, Израел и Тайван,..

публикувано на 24.04.24 в 05:27