Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Димова: Роднините на жертвите на комунизма са премазани

Книгата "Поразените" - истории за понасянето на злото

Теодора Димова
Снимка: БГНЕС

Книгата "Поразените" на Теодора Димова разказва за група жени, чиито мъже са убити, вървят в леденото февруарско разсъмване към мястото на убийството. Вали сняг. Жените не говорят. Отиват да видят ямата, където със сгурия са засипани телата на мъжете и бащите им. Снегът не се задържа върху този черен кръг. Стопява се. Всичко наоколо е бяло, а този кръг остава черен.

Идеята за книгата се появява на 1 януари 2016 г., когато Теодора Димова отива пред паметника на жертвите на комунизма в София.

"Отидох пред паметника на жертвите на комунизма на НДК. Имаше около, не мога да преценя, между 150 и 200 човека, но нямаше нито едно официално лице. Нямаше министър-председател, нямаше президент, нито беше прочетено тяхно приветствено слово. Имах чувството, че това е частна инициатива на роднините на загиналите. Това не беше национално, не беше общонационално събитие. Тогава си помислих, че през следващите години хората, които ще идват тук, ще бъдат още по-малко, още по-малко и изведнъж казах - нали литературата трябва да се грижи за паметта, нали това е част от нейната функция. Някак си се почувствах длъжна да напиша за този период, макар че не знаех нищо повече от онова, от което средният българин знае", разказа Теодора Димова в предаването "Графити по въздуха".

Премазани е думата, с която Теодора Димова описва страданието на роднините на жертвите на комунизма.

Нито един от образите в книгата няма прототип. "Това са три разказа, на три жени, чийто мъже са убити и осъдени от Народния съд. След това тези жени остават с децата си. Те трябва да се грижат за тях. Остават без домовете си, изселени са. Това е сюжетът. В последната глава се разказва от името на едно дете, което е родено 20 години по-късно, но тези събития косвено се отразяват върху неговия живот и го премазват със своята тежест."

Тези хора са белязани със стигма, поразени са, смята писателката.

"Тяхното поражение е по някакъв начин победа, защото не палачите тържествуват в духовен план. Тържествува точно това смирение, тази кротост, това понасяне на злото, защото аз в един по-друг план гледам на този роман - не като политически, не като исторически, гледам на това как един човек реагира спрямо злото. Злото се стоварва очаквано или неочаквано върху теб и различните хора по различен начин реагират. Един започва да сътрудничи, друг се оставя да бъде убит. Трети се стреми да го загърби някак си или да устои, или да не стане толкова поразен. Това ми беше най-интересно, една от водещите линии - злото, но видяно отвътре и какво става с човешката душа, когато се срещне с него."

Да знаем и да помним е посланието на Теодора Димова. Преди да напише книгата "Поразените" тя е прочела много документи.

"Аз слушах тук, в Златния фонд на радиото, слушах запис от прочитането на присъдите. Тогава наистина ми стана лошо, излязох от студиото. Имена, имена, трите имена, професия, откъде е родом човекът. С един равен тон! Ние това не можем да си го представим."

Интелигенцията е била набелязана като вражеска. "Само тези, които са подкрепяли новия строй, те са били приемани и помилвани. Тези, които са били безразлични, да не говорим за по-критичните към новия строй, са били обявявани за врагове на народа и се е случило това, което се е случва с мъжете на тези три героини. Просто семействата са разбити. Животът на врага на народа е обречен", каза Теодора Димова пред "Хоризонт".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45