548 домакинства във Велико Търново ще могат да сменят безплатно печките си на дърва

Снимка: БНР

548 домакинства в община Велико Търново ще могат безплатно да сменят печките си на дърва и въглища по програмата за подобряване качеството на въздуха.

Европейското финансиране за Велико Търново е 1,8 млн. лв. Ще бъдат монтирани и две автоматични станции за измерване качеството на въздуха, посочи Зорница Кънчева, началник на екологичния отдел в Общината:

„Пилотната схема за подмяна на първите печки е 70 броя и ще стартира с подаване на документи от януари месец“.

В същинската фаза на проекта още 478 домакинства във Велико Търново ще получат безплатни печки на пелети или уреди за отопление на природен газ, не се поемат разходите за присъединяване към газовата мрежа. Новите печки ще бъдат дадени за следващия отоплителен сезон. Очакваният резултат е годишно намаление на фините прахови частици с 8,5 тона.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33