Мая Манолова: Столичната община бърза с поръчки предизборно

Снимка: Пресцентър на Мая Монолова

Гражданският кандидат за кмет на София Мая Манолова днес "освети" още две „спешни“ обществени поръчки, на Столичната община. Става въпрос за закупуването на електробуси и зарядни станции на обща стойност от 80 млн. лв. с ДДС.

„На практика тази покупка трябва да е в интерес на столичани, защото довеждащият транспорт до метрото в големите столични квартали би следвало да става именно по този начин“, каза Манолова. Тя подчерта, че става дума за непрозрачно харчене на огромен финансов ресурс, защото липсва обсъждане с гражданите какви точно електробуси да бъдат закупени, както и мотиви за това защо поръчката е формулирана именно по този начин.

Според Манолова няма яснота защо за най-големите столични квартали се предвижда закупуването на електрически микробуси само с 9 седящи места: „Представете си „Люлин“, представете си „Овча купел“ – колко души могат да бъдат превозени в микробус с 9 седящи места. Самите условия, заложени в тези две процедури, са ограничителни, и според експерти те са подготвени за определени кандидати“, каза Мая Манолова.

„Готова съм във вторник да поставя в плик името на кандидата, който ще спечели едната поръчка, която е пренасочена от 9 октомври за 23 октомври 2019 г., забележете, за да няма време да се развихри скандал с предварително определения, спечелил кандидат. И второ, може би, очакването е, че непосредствено преди изборите, от една страна, въпросът ще бъде необратимо решен, а от друга страна, няма да има време за това да стане скандал с този кандидат.

Тя попита столичния кмет Йорданка Фандъкова защо продължава да използва общински ресурс в своята предизборна кампания и допълни, че очевидно е необходимо внимателно наблюдение върху въпросните обществени поръчки на Столичната община.

„Смятам, че не е честно пред столичани г-жа Фандъкова да обявява своята партийна листа на ГЕРБ в общински лечебни заведения, вършейки уж работата си като кмет, правейки уж неотложни и важни за работата проверки, да анонсира и да обявява кандидатите в листата, използвайки позицията си на кмет“, отсече Манолова и допълни, че това не е почтено отношение спрямо гражданите на София. 

„Не съм упълномощавала никоя партия да говори от мое име, нито да представя гражданската ми кандидатура като междупартийна битка. Заявих ясно, че моята битка е срещу начина, по който се управлява столицата. Моята битка е срещу модела на управление. Аз водя битката на гражданите срещу начина, по който се управлява столицата и моята кауза е промяна на начина на управление на столицата“, коментира Мая Манолова в отговор на въпрос на журналисти дали е съгласна със зам.-председателя на ПГ на БСП Драгомир Стойнев, че тя не може да спечели битката за София без подкрепата на социалистите.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33