"Единство чрез многообразието" събра представителите на различни етноси в Тараклия

Събитието се проведе на главния площад на бесарабския град Тараклия – център на българската култура в Молдова
Снимка: БТА

18-ият етнокултурен фестивал "Единство чрез многообразието" събра представителите на различни етноси, живеещи в района Тараклия, съобщава БТА. Основната цел на фестивала е да се демонстрира любов към родния край, към традициите на различни националности.

Провеждането на това събитие създава големи възможности за възраждане на богатото културно наследство на всички държави и за укрепване на приятелски, братски отношения между народите, смятат организаторите.

Събитието се проведе на главния площад на бесарабския град Тараклия – център на българската култура в
Молдова.

Във фестивала взеха участие молдовци и украинци, руснаци и гагаузи, българи и други представители на различни етнически и културни организации. Сред гостите бяха българският посланик Евгени Стойчев и българският консул в Тараклия Ангел Маринков, председателят на района Тарклия Виктор Витков, депутати на молдовския парламент, ръководителите на Българските общини и други.

Председателят Виктор Витков приветства гостите и каза от сцената, че поради факта, че обществото се развива и все по-често използва технологиите, това, което са използвали нашите предци, остава в историята. "Нашата задача е да напомним на себе си и на хората около нас, откъде всичко се започна и да не забравяме историята си. Затова днес се събрахме на този прекрасен фестивал, където всеки има възможността да покаже и разкаже как са живели нашите прадядовци. Трябва да възраждаме, съхраняваме и развиваме традиционното наследство на нашия народ. Да спомагаме за укрепването на духовното единство на всички етнически групи на юга на Молдова и цялата страна".

На този ден бяха представени национални дворове, традиционни предмети на декоративно-приложното изкуство и предмети за бита, занаяти, организирани бяха книжни изложби на езиците на националните малцинства на Молдова, както и образци от националните кухни. Художествените колективи показаха разнообразието на народните танци и песни.

Всеки участник получи от организаторите почетна диплома за участието в 18-ия фестивал "Единство чрез многообразието".