Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фетел спечели "Гран При на Сингапур"

Себастиан Фетел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Себастиан Фетел се възползва от отборната стратегия на Ферари и спечели за първи път през 2019-а година във Формула 1. Германският пилот на италианския конструктор финишира начело в старта от 15-ия кръг на световния шампионат по автомобилизъм - за "Голямата награда на Сингапур", изпреварвайки с 2.641 секунди съотборника си Шарл Льоклер, който беше в серия от две поредни победи преди днешното състезание. Макс Ферстапен довърши подиума за Ред Бул, а пилотите на Мерцедес останаха зад него.

Льоклер защити репутацията си на най-бързия пилот през този уикенд с отличен старт, а зад него се наредиха шампионите Хамилтън и Фетел. Ферстапен и Ботас също задържаха позициите си в топ 5, докато пред тях германецът притискаше британския си съперник от Мерцедес с привидно по-добре приспособения болид за "Яс Марина". Хамилтън удържа атаките на Фетел, загря гумите и след третата обиколка започна дългата гонитба с Льоклер. Световният шампион направи няколко поредни най-добри обиколки и в петата се доближи на 0.6 секунди от лидера, но болидът на Ферари се откъсваше на абсолютно всяка права в Сингапур. В интересен момент от 15-та обиколка камерата улови автомобилите от първо до 13-о място в един кадър на старт-финалната права, а хаосът зад Льоклер принуди отбора на Ферари да му сигнализира да увеличи темпото. Той го направи и записа най-добра лична обиколка в 17-та, което се отрази в 1.8 секунди преднина срещу преследвача Хамилтън.

Зад тях, Ферстапен сигнализира за липса на сцепление в 20-та обиколка, което само потвърди очакванията, че гумите от старта няма да издържат повече от 1/3 от състезанието. Реакцията беше моментална. Холандецът влезе в бокса, а изненадата остана на друго място - Ферари повика първо Фетел, който също получи гумите с твърда смес. Льоклер влезе в бокса в следващата обиколка и Хамилтън поведе, което предизвика наглед огромна драма в гаража на Ферари. "Какво, по дяволите?", извика французинът по отборното радио.

Хамилтън остана на трасето и Мерцедес очевидно чакаше късмет с автомобил по сигурността, но такъв не се появи и британецът остана почти без гума пет обиколки по-късно. Времето за рискове свърши в 27-та, той влезе в бокса и лидер в състезанието шокиращо стана Антонио Джовинаци, който караше известно време пред Пиер Гасли. Колоната издържа в същия си вид само няколко обиколки, а фаворизирането на Фетел се отплати за германеца и той бързо излезе начело, водейки пред Льоклер, Ферстапен, Хамилтън и Ботас след преполовяването на дистанцията. Дани Рикардо пък правеше много силно състезание зад тях, но отпадна от сметките за челните десетима със спукана гума.

Втората половина от състезанието в Сингапур не бе особено драматично, като няколкото появи на автомобила по сигурността скъсиха дистанцията между Фетел и Льоклер, но германецът запази първото си място. Ферстапен остана трети, а Хамилтън, категоричен лидер в класирането при пилотите, завърши на четвъртото място и пред съотборника си Ботас.

Хамилтън е лидер с 296 точки, следван от Ботас с 231, Льоклер и Ферстапен с по 200, Фетел със 194 и други.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Килиан Мбапе

ПСЖ е на малка крачка от титлата във Франция

Пари Сен Жермен победи като гост Лориен с 4:1 и е съвсем близо до нова титла във френското първенство 4 кръга преди края. От нея го делят две точки, реално една, заради много по-добрата си голова разлика от втория Монако. Монегаските отложиха малко развръзката с победа у дома си с 1:0 над Лил, но изостават с 11 точки от лидера. В друга среща от 29-ия..

публикувано на 25.04.24 в 06:56
Аталанта

Аталанта продължава успешно на няколко фронта

Отборът на Аталанта продължава с отличното си представяне на няколко фронта. След като отстрани Ливърпул в Лига Европа, тимът на Джан Пиеро Гасперини се класира на финала за Купата на Италия.  Аталанта отстрани Фиорентина в полуфиналите, след като победи в реванша у дома си с 4:1. В първата среща флорентинци спечелиха с 1:0, но това за тях се оказа..

публикувано на 25.04.24 в 06:39
Евертън - Ливърпул

Евертън спря Ливърпул за титлата в Англия

Евертън преустанови почти всички надежди на градския си съперник Ливърпул за титлата в Англия, след като „карамелите“ спечелиха заслужено с 2:0  в отложен мач от 29-ия кръг. Успехът на практика, но не и на теория, подпечата спасяването на „карамелите“ в елита, докато „червените“ имат все по-малко шансове да стигнат до златните медали. Големите герои за..

публикувано на 25.04.24 в 06:16
Кевин Пенев и Здравко Куртев (треньор)

Гимнастиците ни не успяха да се класират за финалите на Европейското

Българските състезатели не успяха да се класират за финалите на отделните уреди на Европейското първенство по спортна гимнастика в италианския град Римини. Най-предно място в пресявките намериха Кевин Пенев, който е 18-и на земя, и Даниел Трифонов с 19-а позиция на прескок. Само първите осем от всеки уред продължават в борбата за отличията. На земна..

публикувано на 25.04.24 в 06:06

Рами Киуан донесе 11-тия медал на България на европейското по бокс

Рами Киуан закри по перфектен начин за България днешния ден на Европейското първенство по бокс в Белград. В категория до 75 килограма националът ни надделя над Михал Ярлински (Полша) и се класира за полуфиналите в сръбската столица. Така българинът донесе 11-ти медал за страната ни, гарантирайки си минимум бронз. Под наставленията на Жоел Арате,..

публикувано на 24.04.24 в 21:19

Лудогорец обезсмисли реванша с Хебър за Купата

Лудогорец победи лесно с 4:0 у дома Хебър в първи полуфинален двубой от турнира за купата на България.  Носителят на трофея от миналия сезон успя да вземе аванс в резултата още в четвъртата минута на мача. Франсиско Гомес центрира и топката достигна до Рик Джонатан и той откри резултата с точен изстрел във вратата на гостите.   Четири минути след това..

публикувано на 24.04.24 в 20:53

Баскетболистките на Берое драматично спечелиха титлата

Берое Стара Загора завоюва титлата в женската А група за четвърти пореден и общо шести път в своята история. Настоящите шампионки оцеляха срещу Монтана 2003 с 67:66 в петата решителна среща, изиграна в зала „Общинска“. Двата тима сътвориха драма, спираща дъха, но във финалните акорди баскетболистките на Албена Хубенова изстрадаха ценния триумф и..

публикувано на 24.04.24 в 20:35