Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Ангелкова обсъжда с бизнеса последствията от фалита на “Томас Кук“

| обновено на 24.09.19 в 09:47
Николина Ангелкова
Снимка: БГНЕС

Последствията за бизнеса от фалита на британския туроператор "Томас Кук" ще обсъдят представители на българския бизнес с министъра на туризма Николина Ангелкова.

По прогнозни данни на експерти щетите за българския бизнес могат да достигнат 100 млн. лева, но според министър Ангелкова има възможност засегнатите хотели да покрият разходите си.

Ангелкова съобщи вчера на брифинг, че около 2500 британски туристи, чиято почивка в България е уредена чрез „Томас Кук“, ще бъдат върнати обратно в родината си за сметка на британския орган по гражданско въздухоплаване. Тя потвърди, че „Астрал холидейс“ е посредникът, който работи с компанията за България. И посочи, че туристите, които „Томас Кук“ води у нас през лятото, са между 350 000 и 450 000.

Пред БНР Даниела Стоева – председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, определи фалита на „Томас Кук“ като най-стресиращото събитие в туристическия бранш в европейски и дори в световен мащаб. По думите й се очакват сериозни последствия. Тя подчерта обаче, че това събитие е било предизвестено до известна степен. Според нея индикации за сериозни финансови затруднения е имало още в края на миналата година:

„Това ще се превърне в едно цунами. Това са работни места. Освен хотелиери, това са екскурзоводи, транспортни фирми, местни туроператори“, посочи Стоева в предаването „Преди всички“.

Стоева увери, че българските клиенти на „Томас Кук“ ще бъдат обезщетени: „Томас Кук“ е член на британския гаранционен фонд за пакетни пътувания. Всички претенции по отношение на обезщетения за неизпълнени туристически пакети ще трябва да бъдат отнесени към този гаранционен фонд“.

Даниела Стоева не смята, че случилото ще има голямо отражение за зимния сезон. Тя предполага обаче, че ще  има известен отлив и страх у британските туристи за предварителни резервации. 

Според професор Стоян Маринов – бивш директор на Колежа по туризъм и настоящ декан на Факултета по управление в Икономическия университет във Варна, фалитът на "Томас Кук" е негативна новина и за българския туризъм.

Експертът е на мнение, че това ще окаже влияние върху записванията за есенния сезон в нашите курорти от британски и немски туристи:

"Стоп на пътуванията както от Великобритания, така и от Германия и от други европейски страни. Има и такива, които основно работят с “Томас Кук“. При тях със сигурност ще се получат забавяния на плащания, може би редуциране на плащания, да не говорим, че в оставащите 20 дена или месец, когато са последните чартъри, те няма да имат и пристигане на туристи, което означава отново загуба на няколко десетки хиляди евра за един хотел. Това ще повиши отрицателните резултати през този сезон. Бизнесът ще бъде преразпределен между останалите играчи в Европа. Тези хотелиери, които досега са разчитали на “Томас Кук“, ще трябва да се преориентират. Много от дъщерните фирми ще бъдат купени от конкурентите. Бизнесът няма да спре. Просто това е едно почистване на пазара".

Щетите за българския туризъм ще са в две направления, заяви по-рано пред „Хоризонт“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, според когото "фалитът на британския туроператор ще предизвика цунами в туризма".

Около 2300 души са засегнати от фалита „Томас Кук“ само в Бургас. От летището в „Сарафово“ вчера са били планирани два полета за Бирмингам и Манчестър, които са били отменени. 

Британският туроператор фалира, след като в последната минута се провалиха на преговорите да бъде спасен. Правителството в Лондон увери, че ще бъдат организирани полети, с които да се приберат 150-те хиляди британски туристи по целия свят, включително от български черноморски курорти. В момента „Томас Кук“ има около 600 000 клиенти, почиващи на различни места по света.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Полина Карастоянова

Националният борд по туризъм ще съдейства на туроператорите след фалита на "Томас Кук"

Проблемът наистина е сериозен. Така коментира последствията от фалита на британската фирма "Томас Кук" Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. "Томас Кук" е сред структороопределящите туроператори, с които..

публикувано на 24.09.19 в 12:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети,..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на..

публикувано на 19.04.24 в 21:54