Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Камен Спасов: Няма риск за изборните резултати от хакерски атаки

Доцент Камен Спасов
Снимка: Таня Милушева

Няма рискове за преброяването на гласовете на изборите, които да произтичат от хакерски атаки срещу системите. Възможно е да бъдат блокирани сайтове, но не могат да изчезнат данни, каза пред БНР доцент Камен Спасов. Той е ръководител на Лабораторията по електронно управление към БАН и преподавател в Стопанския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“.

„Не може (с хакерски атаки – б.р.) да се нанесе вреда на самите избори и на самия изборен процес. Да, може да бъде затруднен достъпът до някаква информация, в зависимост от това кой евентуално сайт е блокиран, но това едва ли би могло да окаже някакво съществено влияние върху резултатите от изборите“, каза той в предаването „Хоризонт до обед“.

Сайтовете на Централната избирателна комисия (ЦИК), на общините могат евентуално да бъдат атакувани, но това няма да нанесе съществена вреда на информацията.

„Някаква съществена информация, да бъде извлечена от тези сайтове едва ли, защото повечето от тях, с изключение на сайта на ГРАО, са информационни. Дори да се блокира сайтът, премахва се атаката, ликвидира се, сайтът се пуска отново, нищо не се губи“, каза той.

Съществуват резервни канали

„Това, че е блокиран сайтът на ЦИК, не означава, че ЦИК не може да обяви някаква информация. Най-малкото съществуват медии от типа на радиото, телевизията, освен това социалните мрежи. Така че достигането до информация и публикуването на информация не е толкова съществен проблем“, посочи доцент Спасов.

„По-скоро, ако говорим за местните избори, проблем биха били фалшивите новини. И създаването на най-различни паники или разпространяване на невярна информация или чисти лъжи през социални мрежи, ако щете през някои сайтове, които се определят като информационни, а всъщност са кафяви“, каза той.

Киберзащитата е комплексна задача

„Това е една доста комплексна задача, съществуват най-различни заплахи и проблемите на информационна и комуникационна сигурност или както напоследък стана модерно киберсигурност, те трябва да се разглеждат като цяло. Там съществува един баланс, който е между сигурност, пари и функционалност и трябва да се намери баланс между тези три неща. В интерес на истината, всички, които се занимават с информационни технологии знаят, че абсолютна сигурност не съществува. Въпросът е какво правим, когато се случи дадено събитие, как реагираме, доколко сме подготвени да се преборим със съответната заплаха и какви алтернативни пътища за комуникация имаме“, каза доцент Спасов.

Ако стават някакви фалшификации на резултатите от изборите, те се случват на хартия преди да стигнат до „Информационно обслужване“, твърди той.

„Каквото и да си говорим, в информационните технологии остава следа, която един независим одит може да проследи и може да се види дали са направени фалшификации или неправилно въведени данни и така нататък. Хора въвеждат данни, може да се допусне грешка, но обикновено данните се проверяват многократно. Шансът да остане грешка е много малка и не вярвам, че служителите или ръководството на „Информационно обслужване“ биха си позволили да фалшифицират избори. Защото помислете си за репутацията - ако това се разкрие, с фирмата е приключено, и с тяхната кариера като IT специалисти също е приключено“, коментира доцент Камен Спасов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40