Медицински сестри на протест за по-високи заплати

| обновено на 28.09.19 в 13:06
Снимка: БГНЕС

Медицински сестри излязоха днес на протест в Карлово с настояване за по-високи заплати. Сега възнагражденията са между 720 и 750 лева.

На митинга, организиран от Асоциацията на българските медицински сестри, са техни колеги от София, Пазарджик, Кърджали и Пловдив.

"Не сме получавали средства от клинични пътеки, заплатите ни са унизително ниски, работим допълнително и сме потънали в заеми, за да издържаме семействата си", казаха медицинските сестри  в оставка от детското отделение на карловската болница, които са подкрепени и от лекарите. "Категорични сме, че няма да отстъпим от исканията си", каза Щилияна Димитрова.

"Междувременно ни предлагат увеличение на заплатите, което не ни устройва. Искрено се надяваме, че ще бъдат изпълнени нашите искания, защото ние, както и обществеността се нуждаем от това да има детско отделение, защото обслужваме много голям район в Карлово, хората са със скромни финансови възможности и би било убийствено, ако се наложи, да пътуват до Пловдив."

В понеделник се очаква оставки да подадат и сестрите от вътрешното отделение. Крайно време е здравеопазването да престане да бъде здравеопасно, заяви на протестния митинг Мая Илиева, председател на асоциацията на българските медицински сестри. По думите й, моделът в лечебните заведения чрез търговски дружества е порочен и средствата не се разпределят адекватно.

"Тези пари отиват в едни хора, в едни определени завода за сметка на нас - медицинските специалисти, вас, пациентите и те стават милионери, за  сметка на всички останали. Това е истината за здравеопазването в България".

Мая Илиева обвини синдикатите в здравеопазването, че не защитават съсловието.

Шест сестри от детското отделение на Общинската болница подадоха на 13 септември предизвестия за напускане. Подкрепиха ги трима лекари от същото отделение. Ръководството на болницата обяви, че заплатите ще бъдат увеличени от 1 октомври със 100 лева, като всеки месец ще има и допълнително материално стимулиране. Сестрите обаче настояват минималната заплата да бъде фиксирана на 950 лева. Очаква се към протеста  им да  се присъединят медицински  сестри от други градове в страната.

КНСБ подготвя национален протест на медиците и специалистите по здравни грижи на 7 октомври в София. Съсловието ще протестира срещу ниските възнаграждения, недостига на кадри, липсата на млади специалисти и на диференцирано заплащане в сектора.
Синдикатите и професионалните организации настояват за стартови заплати от 900-950 лева за медицинските специалисти и 1 100-1 200 лева за лекарите. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров и изрази мнението си, че целта е постижима на два етапа - от есента и от пролетта с новия бюджет.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33