Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Стаменков, МОМ: ЕС решава миграционния проблем на парче

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В началото на следващия месец в Европейския съюз предстои обсъждането на приетия тази седмица на среща в Малта от представители на четири европейски държави - проект за по-справедливо разпределение на мигрантите, спасени около бреговете на Малта или Италия.

Проектът е насочен предимно към онези мигранти, които идват с лодки към Европа през Средиземно море. До колко успешна ще е тази поредна инициатива на ЕС в посока решаване на мигрантската криза коментира в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ Радослав Стаменков - представител на Международната организация по миграция (МОМ) в София.

„Първите критики от страни членки вече дойдоха – Гърция и Испания са категорично против тази инициатива. Те са и сред страните със засилен мигрантски натиск през тази година. Вишеградската четворка, Дания, Австрия, включително България и Румъния, са на противното мнение. Така че това е поредна среща с желание да се реши този проблем, за съжаление на парче, без ясна визия какво да се прави генерално с миграционния натиск към Европа“, каза Стаменков.

Според него предвид политическата обстановка в страните членки е трудно да се прогнозира положителен развой на автоматично разпределение: „Схемата за преразпределение съществува от няколко години, а това което можем да кажем досега е, че мигрантите предпочитат да отседнат в страните уседнат в страните с развита икономика и социални системи“.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Запрянов

Единодушно парламентът вдигна заплатите на военнослужещите

С единодушие от гласа 195 гласа "за" депутатите приеха да увеличат заплатите на военнослужещите, одобрявайки на първо четене промени в Закона за въоръжените сили. С измененията се въвежда нова система, според която заплатите растат от началото на 2025 г. със специфичен коефициент в зависимост от заеманата длъжност. Със законопроекта..

публикувано на 19.04.24 в 11:02

Фестивалът на детското театрално творчество започва във Велико Търново

Над 300 млади артисти от цяла България се събират във Велико Търново за 18-то издание на фестивала на детско-юношеското театрално творчество "Малкият принц". От днес до неделя те ще се изявят на сцената на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов". Спектаклите са с вход свободен. 18 спектакъла на детски и юношески театрални школи и..

публикувано на 19.04.24 в 10:16

Борисов: Дали ще работим с ПП-ДБ след изборите зависи от тяхното поведение

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента възможността след изборите да работят заедно с ПП-ДБ.  Той подчерта, че това зависи изцяло от тяхното поведение.  Борислав не коментира казуса с предложението Даниел Митов да заеме поста на служебен външен министър. След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, няма и..

публикувано на 19.04.24 в 10:15
Димитър Главчев

След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, няма и указ

Остават предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за рокади в Министерство на външните работи и в това на земеделието, но все още не е известно дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета. Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев със служебния премиер Димитър Главчев на..

публикувано на 19.04.24 в 10:04

Д-р Николай Христов: 93% морбилна ваксинация на българските деца е топ резултат

93% за морбилна ваксинация е върхово постижение , заяви пред БНР д-р Николай Христов, който е общопрактикуващ лекар от Варна.  "За морбили имаме 1 единствен докладван случай, което на фона на вълната от морбили в цяла Европа, особено в Румъния, е просто чудо. Това реално показва резултата от къртовския, упорит и съвестния труд на българския..

публикувано на 19.04.24 в 09:53
Росен Желязков

Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на председателя на парламента Росен Желязков заради издадена заповед, която ограничава изявите на депутатите и парламентарните групи пред медиите. По думите на Нинова е наредено брифинги, кръгли маси с журналисти и външни лица да се случват само с мотивирани искания на председателя на..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

МААЕ потвърди: Няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран след атаката от Израел

Международната агенция за атомна енергия потвърди, че няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран при предполагаема атака на Израел срещу страната. Агенцията продължава да следи ситуацията много внимателно и призовава за изключителна сдържаност от всички страни, като подчертава, че ядрените съоръжения никога не трябва да бъдат мишена във..

публикувано на 19.04.24 в 09:48