Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: БГНЕС

Предсрочните парламентарни избори в Австрия приключиха. Предварителните резултати показват, че Австрийската народна партия на Себастиан Курц печели гласуването с  27,7%, съобщава Der Standard.

„Партия на свободата на Австрия“ е големият губещ на предсрочните парламентарни избори в Австрия, пише германския вестник Die Zeit. На парламентарните избори в неделя „Партия на свободата на Австрия“ се завърна към твърдия си електорат от 16 до 17%. Ясното поражение на партията се дължи на вътрешни интриги и различия - луксозния живот, който бившият лидер на партията Хайнц-Кристиан Щрахе е водил - за сметка на партията, както и вътрешната борба за власт между настоящия лидер Норберт Хофер и водещия кандидат на партията Херберт Кикел.

Борбата за власт в „Партията на свободата на Австрия“ ще бъде решена през следващите няколко месеца. Резултатът до голяма степен ще зависи от това дали Себастиан Курц ще състави правителство с участието на партията „Зелени“. Другият му вариант на реалистично мнозинство ще бъде с отслабената „Партия на сводата на Австрия“, коментират от редакцията.

Екипът на бъдещия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се изправи пред първия си тест. В сградата на Европейския парламент предстоят изслушванията на членовете на бъдещия състав на законодателния орган на Общността, съобщава Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. Първи пред ЕП ще говори Марош Шефчович. До четвъртък следващата седмица всеки кандидат за пост в ЕК трябва да отговори на въпросите на депутатите в продължение на три часа и да докаже професионалната си способност за заемане на позицията.

Обвиняват Игор Додон, че работи в интерес на Русия, пише руският вестник “Независимая газета“. Министерството на външните работи на Република Молдова разкритикува речта на президента на страната Игор Додон на сесията на Общото събрание на ООН заради призива на държавния глава „практически да признае” неутралитета на Република Молдова. Представители на молдовските власти смятат че "е обидно да се говори за неутрален статус, когато в страната има руски войски". Додон беше обвинен, че неговата програма е „продиктувана от чужди интереси“. Ясно е, че те имат Русия предвид, коментира изданието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концепции за ремонт на "Бузлуджа" възложи служебният премиер

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от депутати от БСП, в рамките на първия парламентарен контрол на служебния кабинет. Главчев отправи..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се разкриват секции и в дипломатическите и консулски представителства на страната ни. До днес ЦИК назначава..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на операта в града. Водни атракциони, озеленяване, нови настилки и пейки, видеонаблюдение – това..

публикувано на 19.04.24 в 13:10
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева. За първи път  обществената поръчка е разделена на 10 обособени позиции в зависимост от вида и..

публикувано на 19.04.24 в 13:06
Петър Петров

"Възраждане" се регистрира за вота 2 в 1, очаква да е първа политическа сила

Партия "Възраждане" се регистрира в Централната избирателна комисия за вота 2 в 1. Очакването е за победа на парламентарните и европейските избори, каза депутатът Петър Петров. "По всичко изглежда, че подкрепата към партията е заради следване на нашите идеи. Надяваме се избирателят да даде вота си за нас и да сме първа политическа сила",..

публикувано на 19.04.24 в 12:50
Корнелия Нинова

БСП иска обратен иск за щети, нанесени от сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

БСП ще настоява за обратен иск за обезщетение срещу отговорните физически лица да възстановят щетите нанесени със споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ", съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова. Желязков свиква извънредно заседание на НС за доклада по сделката "Булгаргаз" - "Боташ" Искаме поне веднъж в..

публикувано на 19.04.24 в 12:48
Радослав Рибарски

Либерализацията на пазара на ток се отлага с година

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, с които либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с една година. Така вместо на 1 юли тази година - излизането на свободния пазар трябва да стане на 1 юли 2025 г. Основният аргумент на вносителите на предложението за отлагане с година е, че страната ни няма..

публикувано на 19.04.24 в 12:43