Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Стефанов: Очаквам трудни изслушвания на кандидатите за еврокомисари

Снимка: Иван Русланов, БНР

„Евродепутатите са готови под лупа да разглеждат всеки един кандидат за ЕК и там, където те смятат, че той не отговаря на изискванията, да го „измъчат“ на самото изслушване“. Това заяви пред БНР Даниел Стефанов от Европейския съвет за външна политика.

„Очаквам да има доста трудни изслушвания. Има един – двама комисари, за които лично аз имам притеснения как ще минат изслушванията си. Единият от тях беше белгийският комисар, който ще отговаря за правосъдие, който имаше проблем в собствената си държава. Другият, който ми се струва, че може да има тежко изслушване, е комисарят Хосеп Борел, който трябва да е европейски представител по външната политика. Има настроения срещу него в ЕП и те са свързани по същество с неговите политически възгледи“, коментира той в интервю за предаването „Преди всички“.

Според него българският кандидат Мария Габриел ще е добре подготвена. Стефанов смята, че австрийският кандидат за еврокомисар няма да бъде променен.

„При кандидата на Унгария има доста заплетени неща. Там става въпрос за една по скоро политическа атака. Евродепутатите имат съмнения към цялостната личност на предложения кандидат. Дори Ласло Трочани да успее да премине тази Комисия, той ще има големи проблеми по време на изслушването. Той е човекът, който носи вина за обтегнатите отношения между Брюксел и Будапеща. Неговото избиране беше провокация“, коментира още Даниел Стефанов.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мария Габриел

Европейският парламент изслуша Мария Габриел

Комисиите по промишленост, изследвания и енергетика и по култура изслушаха в понеделник вечерта Мария Габриел, която е кандидат за поста еврокомисар с ресор „Иновации и младеж“. Правната комисия на Европейския парламент не сметна за необходимо..

обновено на 01.10.19 в 07:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зелена градска среда се обсъжда на форум в Кипър

Новаторски идеи, добри практики и политики за развитието на устойчива, зелена и интелигентна градска среда ще бъдат дискутирани днес на втория "Кипърски форум на градовете" /Cyprus Forum Cities 2024/. Това е най-голямата конференция в областта на..

публикувано на 19.04.24 в 07:56
Никола Стърджън

Съпругът на бивш първи министър на Шотландия - обвинен за присвояване на средства

Съпругът на бившия първи министър на Шотландия Никола Стърджън беше обвинен във връзка с присвояването на средства от Шотландската национална партия, на която беше генерален директор до март миналата година. 59-годишният Питър Мърел беше задържан..

публикувано на 19.04.24 в 07:55

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1. Те ще бъдат в държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която..

публикувано на 19.04.24 в 07:47

След израелските удари: Иран спря полетите над няколко града

Иран спря полетите над няколко града, включително централния град Исфахан. Държавната иранска телевизия предаде, че противовъздушната отбрана е унищожила три дрона в небето над града. По-рано беше съобщено, че близо до летището там се чуват експлозии...

публикувано на 19.04.24 в 07:43

"Съседите" и травмите от комунизма представя България тази вечер на Венецианското бианале

Българският павилион на 60-то юбилейно издание на Венецианското биенале се открива тази вечер. Най-старият и престижен световен форум за съвременно изкуство ще продължи до 24 ноември и се провежда веднъж на две години. Мотото тази година е..

публикувано на 19.04.24 в 07:41
Висш съдебен съвет

Гражданският съвет към ВСС обсъжда във Велико Търново последните промени в Конституцията

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет се събира във Велико Търново за дискусия по проблемите на практическото прилагане на последните конституционни промени и възможността за възникване на конституционна криза в управлението на държавата. В..

публикувано на 19.04.24 в 07:33
Служебният премиер Димитър Главчев и президентът Румен Радев (05.04.2024 г.)

Очаква се среща на "Дондуков" 2 за рокадите в служебното правителство

Все още няма отговор на въпроса дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета, предложени от служебния премиер. Румен Радев иска да обсъди с Димитър Главчев реалните мотиви за рокадите в министерството на..

публикувано на 19.04.24 в 07:30