Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 години се бави реставрацията на храма на Кибела в Балчик

Храмът на Кибела в Балчик
Снимка: Мая Щърбанова

Една от най-интересните и значими културно-исторически забележителности в Балчик е храмът на Кибела, открит случайно при започването на строителство на хотел през 2007 година. Това е единственият храм на Богинята Майка в източната част на Балканския полуостров, а находките в него се равняват по значимост с тези в Помпей. Намерените надписи и мраморни пластики са най-многобройните откривани в паметници, свързани с култа към Кибела. Археолозите предполагат, че храмът е бил построен през 3 век пр.Хр. и е функционирал до края на 4 век, когато поради природен катаклизъм е затрупан и така е съхранен през годините.

И докато древният комплекс в Помпей в Италия посреща хиляди туристи всяка година от целия свят, то Храмът на Кибела в Балчик вече 12 години чака и се надява да получи вниманието и грижите, които заслужава.

Находките, открити през 2007 година в Балчик, са реставрирани и консервирани и са изложени в Историческия музей в града. Това са повече от десет цели или полузапазени мраморни статуи на Афродита, Пан, Посейдон, Дионис, епиграфски паметници, над 200 монети, глинени лампи и други. Самият храм е обявен за национален паметник на културата - той е държавна собственост, но върху частен имот.

"Жалкото е, че в един момент ние о- бщината и Историческия музей - да, реставрирахме находките, движимите културни ценности, но самата архитектура остава в частния имот и ние там не можем нищо да направим. Освен аз да отида и да го почистя, както правя всяка година по няколко пъти. Архитектурата долу се руши, храмът се руши, предверието е вече в наистина отчайващо състояние. Беше нормално да бъде експонирано, да бъде социализирано и да идват туристи при нас. Когато печелим ние и община Балчик, печели и България. Там има нужда и от укрепване, защото е много опасно за съседния парцел", каза за БНР Радостина Енчева, директор на Историческия музей в Балчик .

Собственикът на съседния до храма на Кибела имот Джансел Исмаилов къде на шега, къде с мъка казва, че скоро очаква да се къпе с боговете, защото къщата му пропада.

"Мисля, че стана десетина години, че може и нагоре и нищо не се предприема, все е тъй. То вътре всичко е напукано - плочки, стени, вода, канали, всичко е напукано. Аз скоро очаквам даже на кухнята ми, скоро ще се скъсат кабелите, няма да имаме ток на там, защото двете стени се отлепят. Банята слиза долу при боговете и скоро ще се къпя с тях долу", каза Джансел Исмаилов.

Преди месец на среща в  Министерството на културата са били обсъдени вариантите за публично-частно партньорство за възстановяването на Храма на Кибела, разказва един от собствениците на парцела Обретен Обретенов:

"Проблемът идва основно от много смесената форма на собственост, тъй като самият терен е изключителна собственост на нашето търговско дружество, съответно всички паметници, които са открити вътре статуи и други неща, те са собственост на Министерството на културата. Освен всичко това паметникът върви отдолу под този път, който пък е общинска собственост и на практика може би това е и основната причина, поради която толкова години едно прехвърляне на топката от общината към нас, към Министерството на културата", каза Обретен Обретенов.

Министърът на културата Боил Банов заяви при посещението си в Балчик, че укрепването на храма ще започне съвсем скоро и се закани, че ако собствениците на имота и община Балчик не стигнат до единодушно решение, то министерството ще премести целия храм в Културния институт „Двореца“ в Балчик.

"Всичко сме склонни, стига да се пази културното наследство, да се развива, да се социализира. Склонни сме и да си го вземем всичко и да го донесем тук в "Двореца". Значи за 15 дни ще го организираме. Ако не се разберат общината със собственика, ние сме склонни да подкрепим всяка добра идея за развитието, в крайна сметка и на Балчик, и на региона, и на културния туризъм, и на съхранението за паметта на такъв прекрасен обект. Обаче, ако не могат да се разберат на място, взимаме ги нещата и ги носим тук, за 15 дни. След като укрепим, в крайна сметка остана малко, знаете и кметски избори има, да видим кой ще бъде тук кмет, защото това е дългосрочно решение и ще седнем с него и със собствениците ще се опитаме да намерим най-доброто решение и за региона, и за опазване на културното наследство", каза министър Боил Банов.

Повече можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка Ангъчева като поредна блестяща инициатива в рамките на създадения от нея в Австрия проект „Изкуството..

публикувано на 19.04.24 в 12:54

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на Дружеството на пловдивските художници. Експозицията е дело на Вихра Григорова и съдържа около 30..

публикувано на 17.04.24 в 11:48

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 16.04.24 в 18:29
Мадам Бътерфлай

Великолепно начало на "Опера в киното"

С удоволствие се връщам към скъпите музикални спомени от миналото лято, когато имах щастието да присъствам на два изключително красиви спектакъла от юбилейното стотно издание на оперния фестивал на Арена ди Верона. Гледах продукцията на Уго де Ана на “Тоска“ и възстановка на продукцията на Франко Дзефирели на “Мадам Бътерфлай“. Разбира се, не е..

публикувано на 16.04.24 в 17:22