Жертвите на трафик ще остават в приюти най-малко 30 дни

| обновено на 03.10.19 в 13:33
Снимка: Ани Петрова, БНР

Хората, които са станали жертва на трафик, вече ще остават в приютите за временно настаняване не по-малко от 30 дни. Това реши Народното събрание с окончателните промени в закона за борба с трафика на хора. Досега срокът беше 10 дни.

Минимален срок за пребиваване от 30 дни може да бъде удължен по предложение на съответния приют.

Отпада задължението на приютите и центровете за настаняване да издирват семейства и роднини на децата жертви на трафик. Аргументът е, че служителите в тези центрове нямат капацитет да издирват близките. Освен това приюти и центрове ще могат да се разкриват и по инициатива на ресорната Национална комисия.

Създава се и възможност за откриване на специализирани приюти за последваща реинтеграция, които трябва да осигуряват нормални условия за пребиваване и лична хигиена и да подпомагат социалното включване на жертвите на трафик.

За тези лица ще се осигурява безплатна правна помощ и подходяща езикова помощ в случай, че не владеят български език, като всичко ще е за сметка на бюджета на Националната комисия за борба с трафика на хора.

За тези лица ще се осигурява безплатна правна помощ и подходяща езикова помощ в случай, че не владеят български език, като всичко ще е за сметка на бюджета на Националната комисия за борба с трафика на хора.

От левицата приветстваха прокараните законодателни промени, внесени от МС.

Депутатът Иван Ченчев се обърна с препоръката:

„Тайните квартири досега в България по отношение трафика на хора са били само досега в Бургас и Варна. В столицата не е имало тайна квартира. Сега с разкриването на помощните центрове се надявам поне в големите 6 областни града да ги има, да бъдат финансово обезпечени, за да може да има по-добър резултат от мерките, които приехме“.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33