ЕС: Новите US мита ще усложнят уреждането на търговските спорове

Половин милиард щатски долара компенсация може да получи ЕС, ако Световната търговска организация (СТО) вземе решение в полза на Общността за незаконно субсидиране на "Боинг" от страна на Съединените щати, стана ясно от отговор на говорител на Европейската комисия. Той бе запитан какви контрамерки ще предприеме Общността, след като вчера СТО реши, че Щатите могат да наложат многомилиардни митнически тарифи върху европейския внос заради незаконните европейски субсидии на "Еърбъс". 
Решението за субсидиите на "Боинг" се очаква около Нова година.
Говорителят на Европейската комисия Даниел Росарио уточни, че ЕС е поискала компенсация от половин милиард долара, а решението на Съединените щати коментира така:
"Това действие ще засегне най-вече американските потребители и компании и ще направи по-сложни усилията за уреждане на търговските спорове. Нека припомня, че както САЩ, така и ЕС бяха признати за виновни от системата на Световната търговска организация затова, че продължават с незаконното субсидиране за техните производители на самолети. Паралелно със случая "Боинг", след няколко месеца ЕС също ще получи права да наложи контрасанкции на САЩ заради продължителното неспазване на правилата на организацията. Списъкът с американски стоки, на които можем да наложим мита, бе публикуван през април". 
Вчера Съединените щати обявиха, че са готови да наложат нови мита върху вноса на стоки от ЕС на обща стойност 7,5 млрд. долара, като планират от 18 октомври  да обложат с 10 на сто вноса на самолети "Еърбъс" и с 25 на сто други европейски стоки - от сирена до уиски.
На това Росиарио отговори:
"Ние отбелязахме за сведение изявлението на американския търговски представител, че Съединените щати очакват да започнат преговори с ЕС, за да се реши този въпрос. Европейската комисия настойчиво е подчертавала пред тях, че Общността е готова да положи съвместни усилия за намиране на справедливо и балансирано решение за самолетните ни индустрии. През юли ЕС даде конкретни предложения на Съединените щати за нов режим на тяхното субсидиране. Ако от Америка наложат контрамерки, това ще ни постави в положение, при което трябва да отговорим по същия начин". 
Същевременно Росарио заяви, че все още САЩ не са наложили тарифи, както и че се търси начин това действие да бъде избегнато. 

ВИЖТЕ ОЩЕ
Бабиш изрази съжаление, че в миналото е членувал в комунистическата партия

Лидерите от Вишеградската четворка отбелязаха в Прага годишнината от Нежната революция.

Лидерите на страните от Вишеградската четворка - Чехия, Полша, Унгария и Словакия, се събраха в Прага, за да отбележат 30-ата годишнина от Нежната революция. През 1989 г. тя сложи край на комунизма в тогавашна Чехословакия и е едно от значимите събития, белязали края на Студената война.  На събитието говориха председателят на германския..

публикувано на 17.11.19 в 18:16
Александър Лукашенко

Лукашенко ще се кандидатира за нов мандат като президент на Беларус

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че възнамерява да се кандидатира за нов мандат на изборите, планирани за 2020 г., предаде ТАСС. "Аз обезателно ще предложа своята кандидатура, а хората ще направят избор", каза той, като отбеляза, че не се е "вкопчил за този пост". Според него президентските избори догодина трябва да се..

публикувано на 17.11.19 в 17:49
Протестиращите искат оставката на вътрешния министър, освобождаване на задържаните в четвъртък  демонстранти и провеждането на парламентарни избори по пропорционална избирателна система.

Хиляди протестиращи поискаха предсрочни избори в Грузия

Хиляди демонстранти протестираха в Грузия и поискаха предсрочни избори, след като управляващото мнозинство отхвърли реформата в избирателната система, предаде Франс прес. Те развяваха грузински и европейски знамена и издигаха гигантски лозунг "Всички срещу един", отправен срещу Бидзина Иванишвили, председател на управляващата партия..

публикувано на 17.11.19 в 17:46

Световен ден в памет на жертвите от катастрофи

В православните храмове у нас бяха отслужени заупокойни молитви за упокоение на душите на загиналите при пътни инциденти. Поводът е Световният ден в памет на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Тази година мотото е „Животът не е резервна част“. В  София  панихидата беше в храм-паметник "Св. Александър Невски", а на нея присъства и..

обновено на 17.11.19 в 17:37
Украински боен кораб и влекач на пристанището в Керч, полуостров Крим, след като бяха заловени от руските гранични сили и ескортирани до там.

Русия връща на Украйна задържаните край Керченския проток кораби

В понеделник Русия ще върне на Украйна задържаните миналия ноември в района на Керченския проток три украински военни кораба. Това предаде ТАСС, като се позова на граничното управление на Федералната служба за сигурност към така наречената Република Крим.  В съобщението на граничното управление се посочва, че е започнало изтеглянето на буксир на..

публикувано на 17.11.19 в 17:24
Кременик

Спря укрепването на свлачището при единствения път до кюстендилското с.Кременик

Започналото преди два месеца укрепване на свлачището, което през 2015 год. откъсна около 100 м от платното на единствения път до дупнишкото с. Кременик, е спряно - най-вероятно по финансови причини, каза кметът на селото Здравка Тонева. Средствата - около 500 000 лева, са по фонд "Бедствия и аварии" с дофинансиране и засега са отпуснати 216 000..

публикувано на 17.11.19 в 17:17

Британските консерватори обявиха плановете си за имиграционна политика след брекзит

В рамките на предизборната кампания във Великобритания Консервативната партия изложи подробности от плановете си за имиграцията след брекзит, твърдейки че имигрантите ще бъдат третирани равноправно, независимо от къде идват. Торите казват, че искат да привлекат „най-способните“ от цял свят, но бизнес лидерите заявиха, че имат нужда от всякакъв тип..

публикувано на 17.11.19 в 16:38