Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветослав Цачев: Американските мита за европейски стоки ще провокират контрамерки

САЩ планират от 18-и октомври да влязат в сила мита от 10% върху вноса на самолети "Еърбъс", които се произвеждат във Франция, Великобритания, Германия и Испания. Както и 25% върху вноса на различни други европейски стоки – сирена, маслини, кафе, спиртни напитки и дрехи. Вашингтон поиска Световната търговска организация да ратифицира предложения тарифен списък до 14-и октомври, като митата се очаква да влязат в сила от 18-и октомври. Само три дни след планираното за 15-и октомври увеличение на американските тарифи за китайски стоки на стойност 250 млрд. долара от настоящите 25 до 30%.


Ще бъде ли това нов фронт в търговската война между Европа и САЩ

“На фона на това, което се случва с Китай, това разбира се е много малка сума. Но интересното е, че този път се чакаше такова решение на Световната търговска организация, което даде картбланш за въвеждането на митата и може би ще видим някаква реакция от страна на Европейския съюз, като обратна контрамярка. За мен сега е по-скоро не нов фронт, защото имаше търговски диспути и преди с ЕС по отношение на автомобилите, но по-скоро е стъпка, която може да ескалира нещата напред“, каза пред БНР финансовият анализатор Цветослав Цачев и допълни:

“Интересното, е че този спор се води много дълго време за субсидирането на самолетите на "Еърбъс" и ако примерно Франция, за която се смята, че ще има лидерска позиция в това отношение, не предприеме конкретни мерки, всъщност това ще остане без развитие“.

В каква насока може да ескалира ситуацията

“В това ЕС да наложи контрамерки, които веднага да доведат до въвеждането на много по-големи, от страна на президента Тръмп. Защото разликата с предишните мита, които бяха наложени от Европа и заплахите основно от Европа и САЩ, бяха това, че се инициираха то президента. По неговия обичаен начин, както въведе митата и срещу Китай, т.е. – туитове, заплахи и т.н., съответно реакция от страна на Европа. Това, което виждаме сега е всъщност поводът е едно решение на Световната търговска организация, което казва, че субсидирането на европейските самолети не е правилно и позволява на САЩ да вземат контрамерките “, коментира още Цачев в интервю за предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“.

В кои сектори Европа може да удари Тръмп 

“По много специфични стоки, които са характерни за американската индустрия, примерно както бяха мотоциклетите “Харли Дейвидсън“, нещо което няма подобна конкуренция, нещо което се счита за луксозна стока. Въпросът е дали това може да се разшири извън характерните стоки…“.

Според него отражение от увеличението на митата ще има основно върху цените на спиртните напитки, като уиски. От българските стоки повишение ще има на цената на сиренето, изнасяно в САЩ: 

„Предполагам, че най-засегнати ще бъдат българските емигранти, които пазаруват типични характерни български стоки. Българското сирене и т.н., нещо, което е с носталгичен привкус, но 25% не е малко“. 

Интервюто на Диана Дончева с Цветослав Цачев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЕС: Тарифите на САЩ върху европейския внос ще навредят първо на американските клиенти

Налагането на тарифи върху внасяните от Европейския съюз стоки ще навредят на първо място на клиентите в Съединените щати, заяви в четвъртък говорителят на Европейската комисия Даниел Росарио. "Това е ход, който преди всичко ще засегне..

публикувано на 03.10.19 в 15:20
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Желязков

Желязков свиква извънредно заседание на НС за доклада по сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

Председателят на НС Росен Желязков съобщи, че свиква извънредно заседание на НС от 14 ч днес.  Първа точка в дневния ред е обсъждане и приемане на доклада на Временната комисия, разследваща споразумението, сключено между "Булгаргаз" и турската..

публикувано на 19.04.24 в 11:08

Проверки на великденски стоки и фойерверки в Кипър

В Кипър започват две кампании за безопасност преди великденските празници. Проверки в търговската мрежа за стоки, свързани с Великден, стартира Службата за защита на потребителите към търговското министерство. Полицията засилва контрола върху вноса и..

публикувано на 19.04.24 в 11:07
Атанас Запрянов

Единодушно парламентът вдигна заплатите на военнослужещите

С единодушие от 195 гласа "за" депутатите приеха да увеличат заплатите на военнослужещите, одобрявайки на първо четене промените в Закона за въоръжените сили. С измененията се въвежда нова система, според която заплатите растат от началото на 2025..

публикувано на 19.04.24 в 11:02

Фестивалът на детското театрално творчество започва във Велико Търново

Над 300 млади артисти от цяла България се събират във Велико Търново за 18-то издание на фестивала на детско-юношеското театрално творчество "Малкият принц". От днес до неделя те ще се изявят на сцената на Музикално-драматичния театър "Константин..

публикувано на 19.04.24 в 10:16

Борисов: Дали ще работим с ПП-ДБ след изборите зависи от тяхното поведение

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента възможността след изборите да работят заедно с ПП-ДБ.  Той подчерта, че това зависи изцяло от тяхното поведение.  Борислав не коментира казуса с предложението Даниел Митов да заеме..

публикувано на 19.04.24 в 10:15
Димитър Главчев

След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, няма и указ

Остават предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за рокади в Министерство на външните работи и в това на земеделието, но все още не е известно дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета...

публикувано на 19.04.24 в 10:04

Д-р Николай Христов: 93% морбилна ваксинация на българските деца е топ резултат

93% за морбилна ваксинация е върхово постижение , заяви пред БНР д-р Николай Христов, който е общопрактикуващ лекар от Варна.  "За морбили имаме 1 единствен докладван случай, което на фона на вълната от морбили в цяла Европа, особено в Румъния, е..

публикувано на 19.04.24 в 09:53