Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ананиев след среща с Борисов: Няма да подам оставка заради проблема с медсестрите

| обновено на 04.10.19 в 17:22
Кирил Ананиев
Снимка: БГНЕС

Здравният министър Кирил Ананиев заяви след среща с премиера Бойко Борисов, че не смята да подава оставка заради проблема със заплатите на медицинските сестри и на фона на продължаващите протести, включително следващият, който е насрочен за понеделник-

Ананиев за пореден път обясни, че с отпуснатите от правителството средства и с парите от резерва на Здравната каса е дадена възможност заплатите на специалистите по здравни грижи да се увеличават чрез финансиране на обем дейности. За следващата година е предвиден значително по-висок финансов ресурс за болнична помощ, който ще гарантира ръст на заплатите, увери министърът.

„Този ресурс няма да мине през обем дейност, а ще премине през нови цени, които отразяват реалните разходи, в това число и разходите за труд в тези заведения. Този ресурс е достатъчен. Оттам нататък все пак трябва да оставим решението на директорите и на управителните тела на болниците. Не мога да кажа на всичките тях да дадат 950 лева - и на тези в интензивното отделение, и на тези, които са в кабинет, така че ресурсът е налице. Въпрос на управление и на мениджмънт“, каза Ананиев.

„Поне 950 лв. заплата за медсестра с увеличението“

Управителят на Националната здравна каса Дечо Дечев пък обясни, че с разблокирания преди няколко месеца резерв от Касата от 50 милиона лева са увеличени цените на 127 клинични пътеки от 10 до 30 процента.

Според Дечев това би трябвало и сега да гарантира стартова заплата на медицинска сестра от 950 лева.

„Образно казано, събрани всички основни сестрински заплати, към тях прибавени тези 50 милиона лева допълнителен приход на болниците, гарантират при всички условия средна основна заплата на медсестра не по-малко от 950 лева. Това как се получава в отделните болници, вече е въпрос на управление на болницата.

Средната работна заплата на медицинските сестри за септември е между 700 и 900 лева, а брутното им възнаграждение е от 1100 до 1500 лева, заяви по време на петъчния парламентарен контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той уточни, че искането на медицинските сестри за две минимални работни заплати към момента не може да бъде изпълнено:

„Исканията на медицинските сестри за увеличаване на възнагражденията са справедливи, но това може да стане постепенно и при отчитане интересите на останалите участници в лечебно-диагностичния процес, както и съобразяване с финансовото състояние на лечебните заведения. Искането на медицинските сестри за две минимални заплати като основно възнаграждение на този етап ще създаде неравнопоставеност в заплащането между отделните категории персонал в някои от болниците и ще доведе до допълнително напрежение в лечебните заведения“.

Министърът на здравеопазването поясни, че от началото на тази година с няколко постановления на правителството са отпуснати допълнително пари за дейностите извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, допълнително за спешна помощ, и са увеличени цените на 120 клинични пътеки.

Кирил Ананиев очаква до края на годината да бъде стабилизирано финансовото състояние и да бъде увеличена реално работната заплата на медицинския персонал.

Декларация на БСП

В декларация лидерът на БСП Корнелия Нинова определи казаното от министъра на здравеопазването като оправдание и попита премиера Борисов: „Господин Борисов, защо излъгахте медицинските сестри и българските граждани? Решението не е на Министерство на здравеопазването, а на Министерски съвет“.

Министър Ананиев отговори: „Министър-председателят на Република България господин Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз съм излъгал. 86 милиона лева бяха осигурени за системата, като преобладаващата част от тях отидоха за заплати“.

Искането на здравните работници за две минимални работни заплати ще бъде внесено като предложение от левицата при разглеждането на бюджета за  2020-а година.

Нов протест в понеделник 

В понеделник синдикатите на здравните работници в КНСБ с подкрепата на съсловните организации излизат на митинг-шествие в столицата. 

Синдикатите настояват минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лева, а в университетските  950 лева, и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари.

Без подкрепа от Националното сдружение на общинските болници

Националното сдружение на общинските болници няма да подкрепи протеста на медицинските сестри на 7 октомври. Това решиха днес управителите на лечебните заведения на заседание в архитектурния резерват Арбанаси край Велико Търново. „Невъзможно е да увеличим заплатите, както е записано в колективния трудов договор“, посочи председателят на сдружението д-р Неделчо Тотев.

„Сдружение на общинските болници взе единодушно решение, че не подкрепяме протеста, защото той не решава проблемите, а той създава нови такива. Този протест се организира от хората, които запалиха искрата. Това беше декември месец, когато бяхме категорично против подписване на това КТД, защото беше неизпълнимо. Не можеш с  нереалистичните цифри да боравиш и да искаш неща, които също са нереалистични. Нямаше как вдигнем и сега не можем да ги вдигнем тези суми, които искат“, каза той. 

От Националното сдружение на общинските болници приеха декларация, в която настояват Здравната каса да изплати на лечебните заведение заработените над 4 милиона лева от надлимитна дейност.

Много от болниците вече съдят Здравната каса за плащанията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите гласуват промени в Закона за българите, живеещи в чужбина и ГПК

С окончателно приемане на промени в Закона за българите, живеещи извън България, ще започнат работа депутатите. На второ четене влизат и промени в Гражданско-процесуалния и в Наказателния кодекс. Съвет по координация на политиките за българите, извън Република България, ще организира работата на структурите на изпълнителната власт за..

публикувано на 24.04.24 в 07:34

Тристранката се събира за парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 07:28

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници Украйна, Израел и Тайван,..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и уведомяват..

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Съседите пред урните: Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в страната ще участва в избори с една обща кандидатура. Продължаването на евроинтеграционния..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се е необезпокояван в центъра на Милано с цел да ограби родителите на децата, които, привлечени от..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче има спад в броя на поставените ваксини.  При създаването на Разширената имунизационна програма през..

публикувано на 24.04.24 в 03:27