Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: архив

Проблемите са много, времето - малко: министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер разполага само с една вечер и една сутрин, за да обсъди с представители на Анкара споразумението за бежанците, подписано през пролетта на 2016 г. И той започна разговора с турските политици със „сърдечно благодаря“, отбелязва германското издание „Шпигел“.

Германска делегация пътува до Анкара, за да засили споразумението между Европейския съюз и Турция. „Където и да можем да дадем своя принос, ние сме готови да го направим“, заяви Зеехофер в кратко изявление преди началото на разговорите в турската столица.

Делегацията на Берлин говори по въпросите на миграцията и проблемите на сигурността. Анкара от своя страна обяви, че иска да обсъди с гостите си т.нар. зона за сигурност в Северна Сирия,

Неотдавна Ердоган ясно заяви, че обещаната помощ от ЕС не е достатъчна че е необходима повече подкрепа. В противен случай той заплаши да „отвори вратите“ на мигрантите за Европа.

В страните от ЕС, от друга страна, тревогата нараства, тъй като през последните месеци от Турция пристигат все повече бежанци на гръцка територия.

Продължаващата неизвестност и напрежение около напускането на Европейския съюз от Великобритания е водеща тема за британските печатни издания.

В редакционна статия лондонският в. „Дейли телеграф“ заявява, че е време ЕС да сложи край на задънената улица с Брекзит. Изданието отбелязва, че като се има предвид огромният натиск, на който е подложен Борис Джонсън, е удовлетворително да видим, че неудържимият оптимизъм не го е напуснал.

На 3 октомври 2019 г. се навършват 29 г. от обединението на ФРГ и ГДР. По повод Деня на германското единство „Шпигел“ публикува статистически данни за това колко различни са днес „старите“ западни германски провинции и петте „нови“, които се връщат в състава на държавата преди близо три десетилетия.

Изчислено в евро, брутните заплати през 1991 г. все още са били два пъти по-високи на Запад, отколкото на Изток. През 2019 г. разликата е далеч по-малка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест на БОЕЦ пред МВР

Протест, организиран от гражданско движение БОЕЦ, с искане за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, се провежда пред сградата на МВР в центъра на София. Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи Причината за недоволството е задържането в понеделник вечерта на журналиста Димитър Стоянов, който е с повдигнати..

публикувано на 24.04.24 в 18:56

Три случая на коклюш в района на РЗИ-Дупница

Три са регистрираните случаи на коклюш, каза за БНР д-р Райна Сапаревска, експерт към РЗИ-Дупница. Само едно от заболелите деца е прието за лечение в инфекциозното отделение на дупнишката болница.  Ситуацията с разпространението на заразното заболяване е благоприятна на този етап, коментира д-р Райна Сапаревска. Осем са общо регистрираните..

публикувано на 24.04.24 в 18:53

Певицата Глория е претърпяла ПТП в Кресненското дефиле

Певицата Глория е претърпяла ПТП в Кресненското дефиле на 23 април. Това сподели тя в профила си в социалните мрежи. "Неадекватен възрастен човек с пътнически празен бус се вряза в нас почти челно, навлизайки в нашето платно! Сами виждате, че, като по чудо няма пострадали и в двата автомобила! Каза, че е изгубил контрол над буса си! Слава на..

публикувано на 24.04.24 в 18:40
Симеон Караколев

Среща на премиера със земеделски производители

Решение на най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъждат на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации. Правителството е осигурило 300 милиона лева за така наречената "украинска..

публикувано на 24.04.24 в 18:28

Асен Василев няма да е в листата на ПП-ДБ за евровота

"Асен Василев няма да бъде в листата на "Продължаваме промяната - Демократична България" за европейските избори".  Така Василев отговори на въпрос дали ще бъде в националната листа или в тази за евровота, но не даде повече подробности.  ГЕРБ-СДС и ДПС със законопроект за забрана на рекламата на хазарт в медии Попитан дали има призовка, без..

публикувано на 24.04.24 в 18:20
Дмитрий Песков

Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев ракети с по-голям обсег

Американският президент Джо Байдън трябва в близките часове да подпише указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел и Тайван. Киев отново изрази благодарност, а Москва заяви, че дългоочакваните доставки на оръжия няма да променят нищо на фронта.  Джо Байдън приветства..

публикувано на 24.04.24 в 17:56

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие във вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес. ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите, готови са да продължат реформите ГЕРБ-СДС..

публикувано на 24.04.24 в 17:46