Откриха сезона за групов лов на дива свиня

2800 служители контролират спазването на мерките срещу АЧС

| обновено на 05.10.19 в 16:50
Африканската чума по свинете е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине.
Снимка: „Североизточно държавно предприятие“

Днес беше открит сезонът за групов лов на дива свиня. Очаква се в гората да излязат близо 70 хил. ловци, за които ще важат правилата за безопасност и мерките за биосигурност, наложени заради африканската чума по свинете.

По време на новия сезон ловът ще бъде разрешен в три вместо в досегашните два дни седмично. Целта е да се намали популацията на дивата свиня, която се счита за основен разпространител на заразата от чума.

За провеждане на лов ловците предварително подготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви свине. Задължително трябва да се осигурят и препарати за дезинфекция, и пръскачки, с които ловците обработват използваните инструменти, облеклото, обувките, оръжията и автомобилите си.

Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса африканска чума, а изследванията са за сметка на Агенцията по храните.

При откриването на сезона 2800 служители на горските и ловните стопанства контролират спазването на мерките срещу разпространение на африканска чума по дивите свине (АЧС).

Това съобщи ресорният зам.-министър на земеделието Атанас Добрев, който представи мерките за безопасност в землището на ловешкото село Драгана.

Атанас Добрев поясни, че в страната има регистрирани близо 2800 ловни дружинки, чиито ловни излети обаче се контролират от дежурни служители:

"Ловците не трябва да се самозалъгват, че някой ще пропусне тези проверки. Всички трябва да бъдем отговорни".

Добрев посочи и част от мерките за биосигурност:

"След излизане от ловните полета, ловците трябва да направят дезинфекция както на техните високопроходими автомобили, така и на техните обувки".

Ловните дружинки са задължени да разполагат и с фризери, където ще се съхраняват отстреляните диви прасета, докато излязат резултатите от взетите от тях кръвни проби за Африканска чума и трихинелоза.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33