Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йорданка Бекирска: Решението на съда по случая "Полфрийман" е единственото възможно

Адвокат Йорданка Бекирска
Снимка: Ани Петрова

„Изобщо не трябваше да се стига до днешното заседание на ВКС. Според мен в закрито заседание следваше искането да се обяви за недопустимо и да се приключи въпросът“. Това каза пред БНР адвокат Йорданка Бекирска - правозащитник, която познава лично Джок Полфрийман и го е представлявала по различни дела - за правото му на образование, правото му на екстрадиция и правото да регистрира Сдружение за правата на затворниците.

Тя припомни, че исканията на главния прокурор Сотир Цацаров бяха две - да се възобнови разглеждането от друг състав на условно предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, а второто - да бъде спряно действието на вече окончателното определение, което Апелативният съд произнесе.

Адвокат Бекирска изрази мнение, че постановеното решение от състава на Апелативния съд е било единственото възможно и правилно, което е следвало да бъде постановено при изпълнение на закона.

В предаването „Нещо повече“ по програма „Хоризонт“ тя обясни, че е правилно съдебният акт да се нарича определение: „Така е записано в Наказателния кодекс“, уточни тя и добави, че такава е практиката.

Правата на затворниците

„Правата на затворниците са нещо голямо и не може да се каже, че след като веднъж си бил поставен в подобно място за лишаване от свобода, повече не можеш да разчиташ на нито едно свое човешко право“, коментира адв. Бекирска. Тя сподели наблюденията си върху Полфрийман във времето на престоя му в затвора: 

„Той беше един от най-активните лишени от свобода хора на територията на България, от гледна точка на моите възприятия. ... Той през цялото време се бореше за възможността си да се образова. Когато имаше работа и беше достъпна за него, той веднага се включваше. Той завърши дистанционно висшето си образование в австралийски университет, само благодарение на усилието си да заведе дело, което водих аз през 2013 година, за да може администрацията да му разреши достъп до компютър, но не с интернет, а който да ползва като пишеща машина, за да може да изпраща материалите, за да си защити образованието“. Бекирска даде и още примери за активността на Полфрийман и припомни, че администрацията на затвора му е давала 12 награди през годините.

„Допълнителните негови действия, които са в обществена полза и са подпомагали по различен начин развитието му и усещането му за справедливост, всъщност са довели до неговото израстване“, коментира още адвокат Бекирска.

Цялото интервю на Людмила Железова и Силвия Великова с Йорданка Бекирска в предаването „Нещо повече“ можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски

Делян Пеевски видя "коалиция на пудела", не вижда как ще води диалог с ПП-ДБ

За нова коалиция, формирана около исканата оставка на председателя на НС Росен Желязков, заговори и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. "Има днес коалиция на пудела, всички пачки купиха, но е имало голямо разкешване. Могат да крадат спокойно, да върнат шефката на "Митниците". Но са подценили народа. Има избори, социологическите агенции..

публикувано на 25.04.24 в 10:47
д-р Любомир Киров

Д-р Любомир Киров: Не може да се говори за епидемия от коклюш

В момента не може да говорим за епидемия от коклюш . Това заяви пред БНР д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. "Има, но рядко пациенти със съмнения за коклюш, и то в различни възрасти. Самият коклюш е със сменена физиономия – не е характерното, което сме чели в нашите учебници. Няма, за..

публикувано на 25.04.24 в 10:31

Ученици "ще гледат процес" в деня на отворените врати в Административен съд в Смолян

В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура на гражданите и във връзка с Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и..

публикувано на 25.04.24 в 10:27
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Станахме свидетели на нова коалиция!

Станахме свидетели на нова коалиция. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира резултатът от гласуването в зала и включването на искането за оставка на председателя на НС Росен Желязков като точка първа в дневния ред. "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват..

публикувано на 25.04.24 в 10:25

Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом"

Журналистът и писател Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом" , която разглежда проблема за емоционалното насилие при двойките . Пред БНР тя  подчерта, че книгата е и за жени, и за мъже, защото жертва може да бъде всеки . "На пръв поглед идеята за безупречния дом ни е насадена поколения назад - че всичко притеснително трябва..

публикувано на 25.04.24 в 10:24

Внесоха наказателно дело срещу проруската губернаторка в Молдова Евгения Гуцул

Наказателно дело срещу губернаторката на молдовския регион Гагаузия е внесено в съда, съобщи молдовската прокуратура, цитирана от Ройтерс. Това създава предпоставки тя да бъде съдена. Евгения Гуцул е обвинена, че през 2019-2022 г. е насочвала средства от Русия за финансиране на забранената вече проруска партия "Шор", създадена от Илан Шор, проруски..

публикувано на 25.04.24 в 10:22

Атентатът в Сарафово и отвличането на български моряци – в проекторезолюция на ЕП

Терористичният атентат на летище Сарафово през 2012 г. и отвличането на двама български моряци през ноември 2023 г. са вкарани в проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП) за Иран. Очаква се тя да бъде гласувана днес и е посветена на атаката на Ислямската република срещу Израел. Сред нейните вносители са двама български евродепутати –..

публикувано на 25.04.24 в 10:18