Прокуратурата в Благоевград е предала на съд бивш зам.-министър на икономиката

Бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев отива на съд.
Снимка: БГНЕС

Бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев отива на съд заради къщата си за гости в Сандански, построена с европейски средства и използвана като лична вила от семейството му.

Днес окръжната прокуратура в Благоевград внесе обвинителния акт срещу него и 25 годишната му съучастничка, която формално е била бенефициент по Програмата за развитие на селските райони.

Пет месеца след започване на досъдебното производство по случая с луксозната къща за гости, която още при проверката на експерти от фонд „Земеделие“ стана ясно, че никога не се е използвала по предназначение , прокуратурата предаде на съд Александър Манолев и 25 годишната му съучастничка.

Още в периода на представяне на проекта младата жена е предоставила на фонд Земеделие неверни данни за имоти, наети от нея, както и декларация, че е осигурила финансовите средства за изграждането на къщата за гости, в размер на близо 577 хиляди лева. След изграждането на обекта, тя е предоставила на Разплащателната агенция и фактури за извършени плащания на стойност 681 хиляди лева- разходи, които всъщност са за луксозната къща на другия обвиняем- Александър Манолев.

На бившия заместник-министър е повдигнато обвинение в подбудителство и умишлено склоняване за извършване на престъплението. Всъщност цялата подготовка на проекта, разясненията и снабдяването с необходимата документация са извършени от Манолев, включително и учредяване право на строеж върху собствения му имот. Освен това разследването е установило, че той е осигурил строителните фирми, материалите за изграждането на луксозния имот край Сандански и необходимите средства- 700 хиляди лева от собственото си търговско дружество.

Припомняме, че точно заради опита да прикрие следите си като реален собственик на къщата за гости, Ал. Манолев отричаше да има нещо общо с имота и инвестициите, като заяви пред медиите, че е помагал на младата земеделска производителка заради близките отношения с нейното семейство. Малко по-късно той беше принуден да подаде оставка, а прокуратурата започна разследване.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.