Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАНС и МВР търсят авторите на фалшивите сигнали за отнемане на деца в Сливенско и Ямболско

| обновено на 08.10.19 в 18:10
Ромските деца, които в понеделник бяха изведени от училище от родителите си след слух, че ще бъдат отнети от социални грижи, вече се връщат в класните стаи.
Снимка: БГНЕС

Все още не е ясно кой е източникът на дезинформация в случая със училищата в Сливенско и Ямболско, каза просветният министър Красимир Вълчев. Той отбеляза, че фалшивите новини са стигнали до семействата от клипове в социалните мрежи:

"Очевидно имаме и роля на тролове, имаме роля на пастори в квартал "Надежда". Определено някой се е изкушил и политически да използва това. В основата са групите, които са се организирали срещу Стратегията за детето, несъществуваща Стратегия за детето, става въпрос за злоупотреба със страхове".

Подобен опит за дезинформация през изминалите дни е имало и в София, Карнобат, Сунгурларе и Ямбол. Това не е прецедент, допълни министър Вълчев и припомни, че през 2015 г. по време на предизборната кампания отново е правен опит за дезинформация на обществеността.

Междувременно стана ясно, че на децата няма да се пишат отсъствия, докато обстановката не се успокои напълно:

"Казал съм ден-два да не пишат отсъствия, ако е необходимо и повече, защото не можем да виним в случая родителите, децата пък най-малко, родителите не можем да ги виним за това, че са били използвани".

Териториалната дирекция на ДАНС и ОД на МВР - Сливен изясняват авторите на фалшивите сигнали, които доведоха до масова истерия в училищата с преобладаващо ромски ученици.  Информацията бе разпространена от Областна администрация, заедно с обръщение на областния управител Чавдар Божурски, който призова всички религиозни и етнически общности към спокойствие и разбирателство. Днес голяма част от учениците от квартала „Надежда“ не бяха пуснати от родителите си на училище. 

Една от версиите за появилото се напрежение е, че то е било провокирано от жена от южната част на „Надежда“, чийто дом е бил посетен от социални служители във връзка с раздялата със съпруга ѝ.  Целта на посещението не е била да се отнемат децата ѝ, а да се установи какви са условията за отглеждането им, се казва в съобщението на Областна администрация до медиите. Областния управител Чавдар Божурски обяви, че институциите започват разяснителна кампания сред хората от ромската общност.

"Екипите за обхват и задържане на децата в образованието тръгват на обходи в семействата, като по време на срещите си с родителите ще извършват и подробни разяснения във връзка със създалата се ситуация. Институциите полагат всички усилия за възвръщане на спокойствието в обществото, както и за разкриване на източниците на зловредните слухове".

Директорът на Основно училище „Братя Миладинови“ Митко Митев обяви, че за втора смяна следобед са дошли около 40% от децата, а сутринта те са били около 20%. Към момента няма напрежение около двете основни училища, детската градина и квартал „Надежда.“





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В намален състав започнаха учебните занятия в две училища в Сливен

В намален състав започнаха учебните занятия в двете училища в Сливен, в които учат деца от ромския квартал „Надежда.“ След вчерашната паника сред родителите на децата, породена от слуха, че от Агенцията за закрила на детето прибират деца, днес..

публикувано на 08.10.19 в 11:56

Борисов видя костинбродска афера в слуховете в училища в Сливенско и в Бургаско

Министър-председателят Бойко Борисов определи като поредната "костинбродска афера" обстановката в училища с ромски деца в Сливенско и в Бургаско. "Вчера се разпоредих и на ДАНС, и на МВР, защото вече става сериозно. И ще ги хванат разни..

обновено на 08.10.19 в 10:44
Празното ОУ „Братя Миладинови“ в кв. „Надежда“ на Сливен, след като разтревожени родители отведоха децата си.

Психозата в Сливен - кой я подклажда и как я използва

„В момента отново създаваме истерия в обществото. Лозунгът за норвежците е несъстоятелен и настоявам тези, които го издигат, да престанат да го правят“. Това коментира пред БНР доц. Михаил Иванов - експерт по междуетнически отношения. Той..

обновено на 08.10.19 в 17:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жителите на 9 петрички села може да останат без обществен транспорт

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата - Петрич и Благоевград . От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и..

публикувано на 29.03.24 в 14:43

Тютюнопроизводители недоволни от нови изисквания при изплащане на продукцията

Недоволство назрява сред тютюнопроизводителите от района на Кирково заради нови изисквания при изплащане на продукцията.  Стопаните са недоволни от парите, които получават за килограм тютюн и твърдят, че са ощетени.  Кметът на село Кран Мустафа Юсеин..

публикувано на 29.03.24 в 14:20
Петър Чобанов

Петър Чобанов: Консултациите при президента са на етап, в който няма директно решение

След срещата си с президента Румен Радев подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение.  Чобанов се солидаризира с вече..

публикувано на 29.03.24 в 14:11
Асен Василев

Асен Василев: Покриваме критерия за инфлацията и сме в еврозоната

В момента, в който критерият за инфлацията бъде покрит, България може да влезе в еврозоната. Това каза министърът на финансите в оставка Асен Василев, който присъства в пленарната зала по време на разискванията за проекторешението, свързано с..

публикувано на 29.03.24 в 14:02
Тончо Краевски

Тончо Краевски: Неизбирането на служебен премиер ще докаже недомислената редакция на Конституцията

През служебния кабинет на Румен Радев през 2021 г. Кирил Петков и Асен Василев получиха своята политическа легитимация. След това се скараха с него и направиха конституционни поправки,  за да не може Радев да назначава служебни кабинети и..

публикувано на 29.03.24 в 13:41
председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Доналд Туск вижда нова предвоенна ера в Европа

Полският премиер Доналд Туск заяви, че руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години е поставило началото на нова ера на войни в Европа, предаде ДПА. "Знам, че звучи съкрушително, особено за по-младото поколение, но трябва да..

публикувано на 29.03.24 в 13:12
Диана Ковачева

Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер

Президентът Румен Радев разговаря с омбудсмана Диана Ковачева в рамките на консултациите на държавния глава, свързани с процедурата по назначаване на служебен министър-председател. След срещата тя обяви пред медиите, че не може да поеме функциите...

публикувано на 29.03.24 в 13:07