Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите за Брекзит със сделка са пред провал

| обновено на 08.10.19 в 18:53
Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания правителствен източник заяви, че постигането на сделка за Брекзит е „невъзможна по същество“. Изказването идва след днешния телефонен разговор между премиера Борис Джонсън и германския канцлер Ангела Меркел.

Според източника Меркел е заявила, че сделка никога няма да е възможна, ако Северна Ирландия не остане в митническия съюз. А британската опозиция обвини Борис Джонсън, че още от първия му ден на поста той никога не е мислил сериозно да води преговори, а как да изведе страната от ЕС без сделка.

Още снощи имаше сигнали, че правителството се подготвя за провал на преговорите с аргумента, че новите британски предложения са разумни, но Брюксел не желае никакъв компромис.

Какво точно са си казали днес Джонсън и Меркел може и да не стане ясно, но от Даунинг стрийт произведоха новината, че преговорите са пред провал, че Меркел е казала, че не е възможна сделка, ако Северна Ирландия не остане в митническия съюз - нещо, което Джонсън никога не би приел.

Декларацията от Даунинг стрийт провокира председателя на Европейския съвет Доналд Туск да забрави езика на дипломацията и той написа в Туитър: „Това, което е заложено на карта е не да се печели някаква глупава игра на обвинения. На карта е заложено бъдещето на Европа и на Обединеното кралство, както и сигурността и интересите на нашите хора“.

Загрижеността на Туск бе споделена от ирландския външен министър Саймън Ковъни, който допълни, че „ЕС остава отворен за финализиране на честна сделка, но е необходимо британското правителство да желае да работи за постигането й“.

Киър Стармър, министър в сянка за Брекзит от Лейбъристката партия, пък открито заяви, че това е „циничен опит да се провалят преговорите“:

„Правителството сложи на масата за преговори предложения, които никога не биха проработили. Целта беше те да бъдат отхвърлени. Но вместо да реагират и да променят тези предложения сега министрите провалят преговорите като се ангажират в безумна игра на обвинения“.

Ето какво мисли и Стивън Гетинс от Шотландската национална партия:

„Борис Джонсън се опитва да малтретира страните-членки от ЕС - независими и суверенни държави. Това може и да му се е получавало, когато е учил в Итън, но няма да се получи с независими страни. Той не преговаря сериозно“.

Но други, като брекзитиърът Стивън Бейкър обвиняват опозицията, че се опитват чрез закон да изключат излизането без сделка:

„Парламентът ни докара дотук. Доколкото разбирам, тези преговори напредваха добре, докато така нареченият от премиера „Акт на капитулация“ или Законът на Хилъри Бен, не бе гласуван. Това ни постави на колене в преговорите, за което трябва много да се съжалява“.

Арлийн Фостър, лидер на северноирландските юнионисти, които подкрепят правителството заяви, че е пълна лудост Северна Ирландия да бъде принуждавана да остане в митническия съюз, но останалите партии в провинцията смятат, че случаят за пореден път доказва, че Европа по-добре разбира северноирландците, отколкото правителството в Лондон и Демократичната юнионистка партия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ остана без група в Общинския съвет в Плевен

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" остана без група в Общинския съвет в Плевен. Причина е заявеното желание на един от съветниците за напускане на групата. Групата на ПП-ДБ до момента беше от трима съветници, колкото е минимумът за група. Искането за напускане е от Павлин Стефанов. Не е ясно какво ще се случи със..

публикувано на 25.04.24 в 15:51

Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.   Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от същата група гласуваха "против".  Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София..

публикувано на 25.04.24 в 15:44

Близки на загинали на пътя деца се събраха в София преди делото за смъртта на Филип

Близки на деца, загинали на пътя, се събраха пред столичната Съдебна палата преди началото на разпоредителното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип.  Обвинен, че е блъснал дете на пешеходна пътека до МВР, отива на съд Детето беше прегазено на пешеходна пътека от миналото лято. 15-годишно дете почина в София, след като..

публикувано на 25.04.24 в 15:42
Людмила Петкова

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт

Забраната на реклама на хазартни игри в медиите бе приета на първо четене в бюджетната комисия в парламента. Ден преди депутатите да излязат във ваканция заради предизборната кампания, в ресорната комисия бе разгледано предложението за промени в Закона за хазарта на ГЕРБ - СДС и ДПС.  В заседанието участва и вицепремиерът и министър на финансите..

публикувано на 25.04.24 в 15:36

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона може и да се увеличат до утре, защото има изпратени в столични лаборатории проби за изследване и те..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин Тодоров, след което близка до него фирми са поела обществени поръчка в предприятието. Според Димитров..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е външен за Благоевградска област кандидат, Боцев влизаше в няколко парламента с рекорден брой..

публикувано на 25.04.24 в 15:06