Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общопрактикуващи лекари искат с 25 млн. лева повече за извънболнична помощ догодина

| обновено на 08.10.19 в 17:59
Снимка: архив

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари предлага бюджетът за първична извънболнична медицинска помоща за следващата година да се повиши с 25 млн. лева.

Сдружението настоява отново да се запише условието - да не се допуска прехвърляне на пари от едно перо в друго, както и че резервът на Здравната каса може да се използва и при наличен преразход в първичната извънболнична помощ.

Личните лекари за пореден път искат потребителска такса да е задължителна за всички.

Световната банка и други институции съветват до 2020 г. бюджетът за първична извънболнична медицинска помощ да бъде 12% от бюджета на Касата. Това припомни в интервю за предаването „Нещо повече“ доц. Любомир Киров – председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. По думите му това няма как да се случи, но:

„Направили сме една много разумна заявка за не по-малко от 25 млн. увеличение, като след това да имаме възможността те да бъдат разумно разпределени в съответните стойности на отделните наши дейности“.

Като процент от общия бюджет нашият дял намалява, което е порочна практика, посочи доц. Киров и добави: „В абсолютна стойност се увеличава този бюджет. Това означава, че това увеличение е палиативна мярка, т.е. лекуваш нещо, което няма как да го излекуваш, просто гледаш да го подпомогнеш, да го задържиш“.

В следващите 5 ще настъпи остра, критична нужда да се изпълнят препоръките за 12%, предупреди доц. Киров:

„Системата трябва да претърпи промени. Сега с тези средства, които се отпускат, се поддържа едно статукво, което обаче е по скоро нещо старо или междинно, което под ново име някой си иска да го задържи възможно най-дълго време, защото е удобно. Трябва да се разбере, че истинските неща стават със смели стъпки и с достатъчно средства“.

Въпреки всичките си дефекти, нашата система осигурява много добро качество, отбеляза доц. Любомир Киров. Според него обаче това качество няма да трае вечно.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прозорец свети в жилищен блок по време на спиране на електроподаването в Киев, 6 декември 2022

Режим на тока в три области на Украйна

Украйна въведе извънреден режим на тока в три области - Днепропетровска, Запорожска и Кировоградска, властите призоваха гражданите да ограничат потреблението на електроенергия, след като при руски удари бяха повредени няколко електроцентрали. Руски нападения с ракети и дронове тази нощ са поразили ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове в централната и западната част..

публикувано на 29.03.24 в 17:47

Рекорд във Варна: 26 градуса

Температурен рекорд е регистриран във Варна, съобщиха от НИМХ. В 14.00 часа температурата е 26 градуса.  Предишният рекорд е бил през 1940 година, когато са регистрирани 24.5 градуса. 

публикувано на 29.03.24 в 17:41
Радомир Чолаков

Радомир Чолаков: Няма да бъдат изплащани двойни заплати на народните представители

Няма да има застъпване на мандатите на досегашния и на новоизбрания парламент и затова няма как депутатите да получават двойна заплата след промените в Конституцията.  Това обясни пред БНР народният представител от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков. Той определи подобни твърдения като "интриги за увеличаване на напрежението": "С изменението на чл...

публикувано на 29.03.24 в 17:33
Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева

Приключиха консултациите при президента за избор на служебен премиер

Със среща със заместник-председателите на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров приключиха консултациите при президента, свързани с процедурата по избор на служебен премиер.  На излизане от президентството Тошко Тодоров каза, че има по-подготвени за поста и определи като "недоразумение", че техните позиции са в списъка, от който..

публикувано на 29.03.24 в 17:09
Лидерът на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) Джефри Доналдсън.

Лидерът на северноирландската ДЮП подаде оставка заради обвинение в сексуално насилие

Лидерът на северноирландската Демократична юнионистка партия сър Джефри Доналдсън подаде оставка след обвинения в сексуално насилие. Политикът и 57-годишна жена, обвинена в съучастничество, са били арестувани в четвъртък и разпитвани, преди да им бъдат повдигнати обвинения, а следващия месец ще бъдат изправени пред съд. В изявление на..

публикувано на 29.03.24 в 17:01

Сигнал за бомба опразни търговски център в София (обновена)

Няма намерени съмнителни предмети при проверката на търговския център в София, намиращ се на кръстовището на бул. "Ал. Стамболийски" и ул. "Опълченска", за който беше подаден сигнал за бомба по-рано днес.  От СДВР съобщиха, че екипите на полицията са претърсили помещенията на мола.  Заради сигнала, подаден на електронна поща, се наложи..

обновено на 29.03.24 в 16:56
Църквата

Храм във Велико Търново чака година и половина подпис от МК, за да стане паметник на културата

Близо година и половина отне на Министерството на културата за подпис, с който беше изправена половинвековната грешка и църквата "Свети Николай" на майстор Колю Фичето във Велико Търново получи полагащия ѝ се статут на паметник на културата от национално значение.  Това е важно, за да може по-бързо да бъдат намерени нужните четири милиона лева за..

публикувано на 29.03.24 в 16:55