Италианският парламент гласува за намаляване на броя на депутатите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският парламент гласува за намаляване на броя на депутатите - ход, който според новото правителство ще възпрепятства крайнодесните да вземат  властта.

553-ма депутати гласуваха „за“, едва 14 бяха „против“, а двама се въздържаха за намаляване на броя на народните представители от 630 на 400, а на сенаторите - от 315 на 200. Това е едно от ключовите обещание до популисткото движение „Пет звезди“, което управлява в коалиция с лявоцентристката Демократическа партия. В момента Италия е на второ място по брой на законодателите в ЕС след Великобритания. Промяната в броя им изисква и промяна в конституцията, за което в следващите месеци по може би ще се проведе референдум. По-малкият парламент ще спестява на Италия около 100 милиона евро годишно. Промяната трябва да влезе в сила през 2023 година. Политически анализатори коментират, че това може да наложи промяна в избирателната система на страната


ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип техния осми правнук. По-рано днес Хари и Меган Маркъл показаха на публиката своя син, който се..

обновено на 08.05.19 в 18:59