Дребните търговци на горива и превозвачи излязоха на мълчаливо бдение пред парламента

| обновено на 09.10.19 в 11:39
Снимка: Наталия Ганчовска


Дребните търговци и превозвачи на горива излязоха на мълчаливо бдение пред Народното събрание, докато очакват парламентът да гласува удължаването в срока на наредбата по Закона за горивата. Предложението бе внесено от депутата Валери Симеонов под натиска на обявената протестна готовност. Симеонов заяви, че очаква нормализиране на ситуацията с малките търговци 

"Вече има един текст, който е съгласуван с всички участници в процеса на доставка, разпространение и търговия на горива. Работната група работи при Министерство на икономиката и имам уверението от министър Караниколов, че всички гледища и становища са взети предвид. С други думи, има постигнат консенсус по този законопроект. Той трябва да бъде приет днес на Министерски съвет. Поради това, че излизаме в отпуска заради изборите за две седмици, няма да има възможност да бъде приет и да влезе в сила преди влизането на наредбата по приетя януари месец законопроект, който си е отвсякъде лобистки и драконовски. Това е причината днес да поискаме отлагане с още три месеца" 

С присъствието пред Народното събрание "Жълтите жилетки", както се самопровъзгласиха, настояваха депутатите за пореден път да отложат срока за влизането в сила на наредбата до 27-и януари, като се надяват да използват това време и за внасянето на промените в текстовете на закона.

Според дребните търговци, в този си вид законът за горивата е лобистки и пречи на конкуренцията на пазара. Динко Димитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива:

"Този закон елиминира част от участниците в пазара с изискването за един милион лева основен капитал и 500 000 лева гаранция за всички участници в тръговията на горива. Самият закон не прави разлика между големи и малки".

Законът за горивата бе приет в началото на годината, но реално не работи заради отлагането на подзаконовите нормативни актове.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33