Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстранти нахлуха в парламента на Еквадор

Демонстранти нахлуват в сградата на Конгреса в Кито.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Демонстранти нахлуха в Конгреса на Еквадор в ескалация на протестите след увеличението на цените на горивата от правителството на президента Ленин Морено, предаде АФП.

Протестиращите, мнозина от тях от коренното индианско население със сопи и камшици, пробиха кордона около сградата на парламента. Те проникнаха в зала, окупираха подиума, но бързо бяха изтласкани от силите за сигурност.

След станалото Морено нареди да има комендантски час през нощта, за да бъдат защитени обществените сгради.

Пред Конгреса се стигна до сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи. Това стана докато хиляди демонстранти се събират в столицата Кито за голям протест срещу поскъпването на горивата, насрочен за по-късно днес.

Предишният опит за щурм на парламента бе в понеделник.

Морено, който миналата седмица обяви извънредно положение заради протестите в цялата страна, премести правителството в крайбрежния град Гуаякил.

Спад в производството на петрол с една трета

Няколкото дни на протести срещу поскъпването на горивата намалиха с една трета производството на петрол в южноамериканската страна. Това стана заради превземането на три петролни инсталации в Амазония, съобщи енергийното министерство.

В резултат производството на държавната „Петроамазонас“, която обикновено произвежда 531 000 барела дневно, пада с до 165 000 барела дневно.

Извънредното положение не успя на спре похода на демонстранти от коренното население, които постоянно влизаха в сблъсъци със силите за сигурност при маршовете си към столицата от цялата страна.

Във вторник президентът Морено се опита да предотврати планирания за днес голям протест, като предложи разговори с „нашите братя от коренното население“. Той добави, че приходите от премахването на енергийните субсидии ще бъдат похарчени „за най-бедните“.

ООН и католическата църква предложиха да посредничат в кризата, обяви правителството, приветствайки офертата.

Обвинения в опит за преврат

Морено обвини предшественика си и бивш съюзник Рафаел Кореа, че заедно с президента на Венецуела Николас Мадуро „опитват държавен преврат“.

Мадуро нарече обвиненията „абсурдни“.

Но обвиненията на Морено бяха подкрепени от 7 латиноамерикански страни, които осъдиха усилията на Мадуро и съюзниците му да „дестабилизират“ Еквадор.

„Правителствата на Аржентина, Бразилия, Колумбия, Салвадор, Гватемала, Перу и Парагвай категорично отхвърлят всякакви опити за дестабилизиране на легитимни демократични режими и силно подкрепят предприетите действия“ от президента Морено, се казва в общата им декларация.

Тези 7 държави се управляват от десни правителства, които смятат, че администрацията на умерения социалист Морено е важен регионален съюзник срещу Венецуела.

Междувременно Кореа – президент в периода 2007-2017 г., призова за предсрочни избори, мотивирайки се със „сериозното социално недоволство“. Той също отрече обвиненията на Морено, че готви преврат.

На протеста в Кито днес се очаква да пристигнат около 20 000 демонстранти от коренното население. Хиляди вече са в столицата, като лагеруват в паркове или са окупирали сгради.

Протестите в страната започнаха, след като на 3 октомври влезе в сила поскъпване на горивата със 120%.

Досега при тях загина един цивилен, 77 души бяха ранени, а общо 477 – задържани.

Морено отмени субсидиите за горивата, като част от споразумение с Международния валутен фонд (МВФ), за да получи страната заем въпреки големия си публичен дълг. Субсидиите костваха $1,3 млрд. годишно на правителството.

Подписаното през март споразумение с МВФ позволява на Еквадор кредит от $4,2 млрд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Правителството на Еквадор напусна столицата заради протести

Президентът на Еквадор временно премести дейността на правителството от столицата Кито в пристанищния град Гуаякил заради протести, предизвикани от увеличение на цените на горивата, предаде Би Би Си. В телевизионно обръщение президентът Ленин..

обновено на 08.10.19 в 16:54
Ленин Морено

Извънредно положение е въведено в Еквадор

Президентът на Еквадор Ленин Морено обяви извънредно положение в цялата страна, парализирана от стачки и блокади заради повишаването на цените на горивата с над 100 процента, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Невижданите от 2007 г...

публикувано на 04.10.19 в 09:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15%..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява..

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по..

публикувано на 18.04.24 в 22:17