Протести в Гърция заради прехвърлянето на мигранти към вътрешността на страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Гърция прехвърлянето на мигранти от островите в лагери във вътрешността на страната предизвиква недоволство и протести. Хотели отказват да ги приемат, а властите използват за тяхното настаняване военни поделения, които не са активни. Масово се проверяват колите от Александруполис към Солун за трансфер на нелегални мигранти.

Над 4 хиляди са вече мигрантите, които са прехвърлени от натоварените гръцки острови във вътрешността на страната, информира гръцкото правителство. Днес от малкия остров Сими пристигнаха още 390 мигранти, предимно майки с деца. Настаняват ги в Северна Гърция, където могат да се осигурят по спешност лагери с нормални условия за живот.

Търсят се и хотели, които биха настанили поне временно част от бежанците. Хотелиерите отказват под страх от отлив на туристи.

В Северна Гърция расте напрежението срещу настаняването на мигранти. Кметът на малко село до Килкис, където вече има 2 хиляди мигранти в малък къмпинг, заяви пред медиите, че жителите напускат селото поради кражби и висока престъпност.

Местната власт на много места протестира, защото други райони отказват да приемат мигранти, а имат възможност за това.

Според бреговата охрана за три дни до гръцките егейски острови са достигнали над 640 мигранти с лодки от турския бряг.

В Солун втори ден тече мащабна полицейска акция срещу нелегално пребиваващите в страната чужденци. 

Свързани новини

Мигранти от Лесбос пътуват към вътрешността на Гърция

Мигранти от Лесбос пътуват към вътрешността на Гърция. Правителството активизира план за намаляване на напрежението  на Егейските острови. С предимство са "уязвимите категории" - майки с деца и възрастни хора. По линията Лесбос - Пирея се..

публикувано на 07.10.19 в 10:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип..

обновено на 08.05.19 в 18:59