Омбудсманът: Институциите реагираха адекватно в създалата се психоза

Снимка: БГНЕС

Институциите реагираха адекватно в създалата се кризисна ситуация в някои райони на страната след слуховете за отнемане на деца от социални работници, смята омбудсманът Диана Ковачева. Според нея показател за това е, че децата започват постепенно да се завръщат в училище. Ковачева е на работно посещение в Сливен. 

Ковачева заяви, че след кризата е важно да бъде направен анализ на причините, довели до тази ситуация:

"Това, което се случи преди няколко дни, е свързано с по-ниското доверие към институциите, и то специализираните институции за закрила на детето, и може би именно там трябва да се работи - да се повишава капацитетът на човешкия ресурс. Защото човешкият фактор тук е много важен, социалните услуги, социалните работници, тяхното обучение, професионална квалификация. Условията, при които работят, също не са за подценяване. И най-вече да се работи за по-добра координация между институциите и подкрепа на семейството".

По време на еднодневната си визита в Сливен омбудсманът и нейният екип посетиха Сливенския женски затвор и се срещнаха с граждани. Констатирано е, че в единствения затвор за жени битовите условия са добри, но има оплаквания от здравните грижи.

Свързани новини

Томислав Дончев определи като сценарий психозата за отнемане на деца

Премиерът Бойко Борисов призова медиите да съдействат за спиране на разпространението на фалшивите слухове, че държавата ще взима деца от семействата и ще ги изнася в чужбина.  Целенасочена атака По темата вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че..

публикувано на 09.10.19 в 12:17
Красимир Каракачанов

Проверяват служител в МО за участие в сценарий, предизвикал психозата за отнемане на деца

Служител в Министерство на отбраната ще бъде проверяван дали е съпричастен към сценария, подтикнал в началото на тази седмица родители да приберат от училище децата си. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обясни: "Ще..

публикувано на 09.10.19 в 13:52