Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова военна операция на Турция в Сирия

Юнкер призова Анкара да прекрати военната офанзива

| обновено на 09.10.19 в 20:27
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви днес, че турските въоръжени сили заедно с бунтовническата Сирийска национална армия са започнали операция "Извор на мира" в Северна Сирия, насочена срещу кюрдски бойци, които Анкара смята за терористи и организацията "Ислямска държава".

Ердоган обясни, че целта на операцията е "премахване на коридора на терора" по южната граница на Турция със Сирия и "установяването на мир и спокойствие в региона".

"Ще дадем възможност за завръщането на сирийските бежанци в тяхната страна през безопасна зона, която ще бъде установена с операция "Извор на мира", написа той в Туитър.

Постъпват информации, че турската авиация бомбардира цели край град Рас ал Айн в Сирия. В района на турско-сирийската граница са разположени гаубици, бронирана техника и около 5000 военни от различни поделения в цяла Турция.

Смята се, че фронтът на операцията ще бъде около 120 км, а дълбочината на проникване – 30 км. Така общата площ, която се очаква да бъде овладяна от турската инвазия, е около 3500 кв. км. Главни цели на операцията са сирийските градове Рас ал Айн и Тел Абияд.

Според турски експерти, това е най-голямата турска военна операция след инвазията в Кипър през 1974 г. В настоящата операция турската армия използва широк набор оръжия турско производство, сред които ракетите „Касърга“, гаубиците „Фъртъна“, хеликоптерите „Атак“ и бронираните машини „Кобра“ и „КИРПИ“-2.

Всички политически сили в страната, без Демократичната партия на народите, подкрепят операцията.

По-рано външното министерство в Дамаск остро осъди турските действия като нарушение на международното право и на резолюциите на ООН, които уважават сирийския суверенитет и териториална цялост.

Турция от своя страна уверява, че ще вземе мерки за предотвратяване на цивилни жертви, а външният министър Мевлют Чавушоглу посочи, че Дамаск е уведомен предварително за офанзивата. 

Малко преди началото на офанзивата турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря по телефона с руския си колега Владимир Путин. По-рано външното министерство в Дамаск остро осъди турските действия като нарушение на международното право и на резолюциите на ООН, които уважават сирийския суверенитет и териториална цялост.

Остра международна реакция на турската военна операция в Сирия

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Анкара да прекрати военната си офанзива в Северна Сирия, започнала по-рано през деня. "Призовавам Турция, както и останалите участници, да действат сдържано и да спрат операциите", каза той пред Европейския парламент.

Брюксел няма да плаща за каквато е било "зона за сигурност", която Турция може да се опита да установи, подчерта Юнкер.

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че се надява операциите на Турция в Сирия да бъдат премерени и съразмерни.

Германският външен министър Хайко Маас посочи, че операцията на Турция ще доведе до по-нататъшна дестабилизация на региона и може да засили "Ислямска държава", като и той призова Анкара да прекрати операцията.

Френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален заяви, че Франция и Великобритания ще свикат заседание на Съвета за сигурност на САЩ заради турската офанзива. Според нея Франция, Германия и Великобритания приключват съвместно изявление, осъждащо военната офанзива.

Италианският премиер Джузепе Конте каза, че военната операция рискува да дестабилизира региона и да навреди на цивилните граждани.

Сенаторът на САЩ Линдзи Греъм пък обяви, че ще положи усилия в американския конгрес, които да накарат турския президент Реджеп Ердоган да плати "висока цена" за военната операция. Сенаторът написа в своя профил в Туитър, че "бедствието е в процес на създаване“. Той добави, че Вашингтон "безсрамно се е отказал от своите кюрдски съюзници в региона, като е изтегли войските" и призова президента Доналд Тръмп да отмени решението, което позволява "повторното възраждане на Ислямска държава".

"Що се отнася до борбата с ИД е лоша идеята да се прехвърли американската национална сигурност на Русия, Иран и Турция", подчерта Греъм.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че атаката на Турция е била „лоша идея“, която няма подкрепата на САЩ, и призова Анкара да защитава религиозните малцинства.

„Турция се ангажира да защитава цивилните, религиозните малцинства, включително християните, и да не допуска създаването на хуманитарна криза – ще искаме от тях да спазят това обещание“, каза Тръмп в становище, публикувано от Белия дом. 

Турция от своя страна увери днес, че ще вземе мерки за предотвратяване на цивилни жертви, а външният министър Мевлют Чавушоглу посочи, че Дамаск е уведомен предварително за офанзивата. 

Предишните две операции 

В ранните часове на 24 август 2016 г. турска артилерия атакува десетки обекти на „Ислямска държава“ край сирийския граничен град Джараблус край р. Ефрат, а изтребители Ф-16 извършиха въздушни удари.

Това е началото на операцията „Щитът на Ефрат“ срещу ИД и кюрдските Отряди за народна защита, подкрепяна от САЩ групировка, смятана от Анкара за терористична.  

За часове стотици сирийски бунтовници, подкрепяни от турска авиация и танкове, изтласка ИД от Джараблус.

Офанзивата започна дни след джихадистка атака, която уби 54 цивилни в турския град Газиантеп.

Турция също така иска да предотврати автономен кюрдски регион в Сирия. И се опасява, че кюрдските отряди, които доминират в кюрдско-арабския алианс Сирийски демократични сили (СДС).

Според Анкара Отрядите за народна защита с крило на забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК).

През февруари 2017 г. турската армия обявява, че е поела контрол над сирийския град Ал Баб – крайната цел на „Щита на Ефрат“ и последен бастион на „Ислямска държава“ в северната сирийска провинция Алепо.

„Маслинова клонка“

Втората турска операция в Сирия – „Маслинова клонка“, започва на 20 януари 2018 г. Тя е отново срещу кюрдските отряди в региона на Африн – на около 30 км от границата.

През март турски сили и техните сирийски съюзници прогонват кюрдските милиции от Африн. Протурските сили засилват контрола си върху града, от който бягат десетки хиляди жители.

Заради боевете около половината от 320 000 жители на кюрдския анклав са разселени, по данни на ООН.

Близо 300 цивилни са убити в операцията, твърдят правозащитници. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Укрепления на кюрдските Отряди за защита на народа се виждат на сирийска територия на границата с Турция.

Турция се зарича „скоро“ да започне военната операция в Сирия

Турската армия и частите на Свободната сирийска армия ще пресекат турско-сирийската граница „скоро“, написа тази сутрин директорът на комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун. В района на южната турска граница продължава движението..

публикувано на 09.10.19 в 12:53
ВИЖТЕ ОЩЕ
Укпаински сапьори край Днепър

Руските сили атакуваха инфраструктурни обекти в Централна Украйна

Руските сили атакуваха инфраструктурни обекти в района на град Днепър в Централна Украйна. Системите за въздушна тревога предупредиха за опасност от ракетни удари на територията на цялата страна. Един човек е бил ранен при руска атака с дронове..

публикувано на 29.03.24 в 07:54

Катастрофа с автобус с ученици в Германия, няма жертви

Автобус катастрофира в Германия за пореден път. Инцидентът този път е в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия.; В превозното средство са пътували около 60 души - повечето ученици, които се връщали от посещение в Англия. Автобусът..

публикувано на 29.03.24 в 07:53

И не забравяйте: В неделя се местят стрелките с час напред!

На 31 март, неделя, преминаваме към лятното часово време. Преместваме часовниците е с един час напред. В 3:00 ч. през нощта стрелките трябва да покажат 4 часа. Към астрономическото време ще се върнем на  27 октомври.

публикувано на 29.03.24 в 07:45

Преди 20 години България става член на НАТО: Историята

На днешната дата преди 20 години България става член на НАТО. На тази дата страната ни депозира документите си по присъединяването във Вашингтон. Хранилището в Държавния департамент служи като депозитар на договорите на НАТО. През 2004-а година..

публикувано на 29.03.24 в 07:41

Последен ден на хартиените рецепти за антибиотици

Днес е последният ден, в който лекари и зъболекари могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта. Ще могат и през почивните дни, но за пациенти, които са потърсили спешна и неотложна медицинска помощ, а от понеделник антибиотиците ще се изписват..

публикувано на 29.03.24 в 07:41

Изслушват председателя на СЕМ и четирима министри в НС

Парламентът ще изслуша председателя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова. Само 4-а от министрите в оставка ще участват в днешния парламентарен контрол. Рекламите на хазартни игри по радиото и телевизията е тема на изслушването на..

публикувано на 29.03.24 в 07:31
Президентът Румен Радев

Продължават консултациите при Румен Радев за служебен кабинет

Продължава процедурата около назначаването на служебен министър-председател, след като вчера беше върнат и последният трети мандат за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание. Президентът Румен Радев започна консултации с..

публикувано на 29.03.24 в 07:26